• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Muhammad Yunus, mottagare av Nobels fredspris

Linda Næsfeldt Nobel Peace CenterMuhammad Yunus
Linda Næsfeldt Nobel Peace Center

Det var nog ett av de mest direkta och rörande tal jag har hört i Nobelprissammanhang, det som Muhammad Yunus, grundare av Grameen Bank och mottagare av Nobels fredspris, höll i Oslo vid prisceremonin. Och det måste ha varit en av de vackraste, mest färgsprakande dansuppvisningar som någonsin framförts i Rådhussalen! Den oerhörda stolthet som både fredspristagaren i sitt tal och dansarna i sin uppvisning gav uttryck för, den starka känsla de visade för sitt land – Bangladesh – var en fin och glädjande upplevelse och fick mig att tänka på hur också vi finländare är så stolta över vårt land och vad vi, som ett litet folk som genomlidit krig och svåra umbäranden, har lyckats åstadkomma. Bangladesh blev Grameen Bank logosjävständigt 1971 (Finland 1917), men stoltheten och lyckan över att vara ett fritt folk i ett fritt land är densamma. Även om, givetvis, Bangladesh har långt kvar till att bli en modern, demokratisk stat med lika rättigheter för alla.

Här finns en kort intervju med Muhammad Yunus, gjord av chefredaktören för nobelprice.org. Den som inte hörde Muhammad Yunus tala (med stående ovationer till följd) och inte såg dansarna dansa  i tv kan höra och se dem här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: