• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Mellanösternresebrev från Birgitta på Migrationsverket (5)

Birgitta ElfströmBirgitta
Foto: Merit Wager

Här följer resebrev nr 5 (för att läsa del 1, 2, 3 och 4: scrolla neråt!) från Birgitta, beslutsfattare på Migrationsverket, som tillsammans med några andra personer (en del arbetar också på Migrationsverket) ca två gånger om året reser runt i Mellanöstern för att inhämta kunskap om de länder där många asylsökande kommer ifrån. Hon och de andra gör det helt på egen tid och för egna pengar.

Resan tillbaka från Syrien till Libanon startade på taxistationen i Damaskus med ett storgräl och med smockan hängande i luften. Chaufförerna slogs om de fåtal kunder som ville resa till Beirut. Efter 1 1/2 timme startade taxiresan i en gul, gammal och trasig Cheva från 60-talet. Här skulle Svensk Bilprovning ha mycket att frossa i!

Färden gick i 125 km upp och ner över berg och dal. Särskilt Bekaadalen är vacker att skåda. Vi var tvungna att köra in på den gamla vägen till Beirut på grund av att en bro var  sönderbombad av Israel under senaste kriget.

Väl framme i Beirut tog vi på oss joggingskorna och joggade längs Kornichen. Där kan man skåda alla sorters joggingstilar och klädstilar, med eller utan mobiltelefon. Många kvinnor joggar iförda sjalar som täcker hela håret.

Bostäder i Beirut 1BirgittaBirgittaSenare under dagen promenerade vi till flyktinglägret Shatila (vi berättar mer senare) I grannkvarteret till Shatila bor libaneser, romer, syrier m.fl. i skjul av pappkartonger och korrugerad plåt. Det stinker av sopor och avloppsvatten. Vem bryr sig om dessa människor? Inte är det de som bor i en 3 miljoner dollars lägenheter, kör omkring i en Hummer och sitter på restauranger down town! Ingen tycks bry sig om de mest utsatta människorna här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: