• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

“Patronsamhället bör inte återinföras”

Under rubriken Patronsamhället bör inte återinföras skriver patron Ella Niia, förbundsordförande i
Hotell- och restaurangfacket i Aftonbladet. Hon skriver bland annat:

Men värst är den kränkande kritiken från borgerliga politiker mot vårt legitima, fredliga och lagliga arbete för schysta villkor på arbetsplatserna. Att tala om ”maffiametoder” i vår bransch – som är så drabbad av oseriösa arbetsgivare och organiserad brottslighet – är smaklöst.

Vad menar hon? Det är ju maffiametoder, eller i varje fall "maffialiknande metoder" (för de skjuter ju inte ihjäl någon…) som facket använder sig av, på gammalt patronmanér, mot människor som inte böjer sig inför deras krav på kollektivavtal och det ena med det andra! Och hur "legitima" fackets metoder egentligen är kommer snart att prövas dels i svensk domstol; dels förhoppningsvis också i Europadomstolen. För dem som facket krossar med sina blockader och sitt störande av verksamheten känns metoderna allt annat än "fredliga" och att de verkligen skulle vara lagliga i en rättsstat är mycket svårt att tro, det måste därför prövas ordentligt i domstol.

Vidare i artikeln:

 Och nu startar Svenskt Näringsliv och Timbro en kampanj mot våra kommande krav i avtalsrörelsen på högre löner för alla, med satsningar på felavlönade kvinnor och lågavlönade.

Bra! Timbro och Svenskt Näringsliv får väl, lika väl som facket, använda sig av samma typ av "legitima, fredliga och lagliga" metoder, eller hur?

En påminnelse (eftersom det så ofta"glöms bort"): Det är inte facket som anställer och betalar lön, semesterersättning, sjuklön, försäkringar etc – det är arbetsgivarna. Och abetsgivare är inte alltid "stora, stygga kapitalister", arbetsgivare är också microföretagare som Sofia Appelgren med några timanställda i en verksamhet där hon själv knappt ens kan ta ut någon lön, än mindre ta semester eller vara sjuk.

Sluta förfölja hårt arbetande människor och bli i stället en vänlig förening för alla dem som frivilligt och gärna vill vara med, det är mitt råd till dem som tagit sig rollerna som de nya patronerna i Sverige: fackpamparna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: