• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Snart löper de tillfälliga uppehållstillstånden ut

Migrationsverket logoUnder den tillfälliga asyllagen (15 november 2005-30 mars 2006) beviljades ett ganska stort antal människor TUT (tillfälligt uppehållstillstånd) eftersom de inte gjorde klart vilka de var, d.v.s. inte visade några identitetshandlingar. Dessa asylsökande fick ett helt år på sig (!?) att skaffa fram handlingar som visar vilka de är vilket var en orimligt lång tid – tre månader hade räckt, mer än väl. Men MIG valde att ge dem TUT under denna långa tid eftersom de asylsökande då kunde pytsas ut i kommunerna i stället för att finnas kvar på MIG:s förläggningar. Därmed blev MIG av med ansvaret både ekonomiskt och i övrigt för dessa människor eftersom det finns en regel av något slag som säger att MIG inte ansvarar för dem som har tillstånd att vistas här i minst ett år.

Nu börjar dock de ettåriga TUT gå ut och de asylsökande som fortfarande inte visat vilka de är kommer inte att kunna beviljas PUT (permanent uppehållstillstånd) eftersom Sverige, precis som alla andra stater, vill och behöver veta vilka människor de har inom sina gränser och, så småningom, beviljar svenskt medborgarskap. Man kan alltså inte bevilja PUT åt människor med oklar eller okänd identitet.

MIG band ris åt sin egen rygg (igen) när verket gav så långa TUT för nu kommer bakslaget! Alla de som fortfarande inte visar sin rätta identitet och vilka länder de kommer ifrån kommer, från det datum deras TUT upphör att gälla, att tvingas tillbaka till förläggningarna och att då också lämna ev jobb och studieplatser, daghem och skolor etc som de under detta år ev skaffat sig. Och vad händer sedan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: