• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: Flyktingkvoten för år 2006 fylls inte

Flyktingmottagning FinlandEn finländsk delegation valde ut 123 av de 151 flyktingar som världssamfundet erbjöd. Finland kommer inte upp till sin andel av kvotflyktingar i år. En ministeriegrupp har just valt ut 123 kvotflyktingar i Turkiet, vilket betyder att 100 kvotplatser av befintliga 750 ser ut att bli ofyllda.

Finländarna intervjuade 145 flyktingaspiranter av de 151 som FN:s flyktingorgan UNHCR erbjudit, men gruppen ansåg att det inte fanns fog att ta fler.

"De uppfyllde inte Finlands kriterier", säger Leena-Maija Qvist i delegationen.

Finland lägger stor vikt vid att de som tas emot kan läsa, skriva och har utbildning. Att det skulle strida mot andan i flyktingkonventionen tycker Qvist inte.

"Av dem vi intervjuade hade alla inte hållbara berättelser och motsvarade inte Finlands syn på behov av skydd."

"På vilket sätt skiljer sig Finlands syn på skyddsbehov från UNHCR:s?" frågar Hufvudstadsbladets reporter, och Leena-Maija Qvist svarar:

"Det är en svår fråga. Vi kanske betonar deras integration i samhället mer. Därför vill vi inte ta stora mängder flyktingar med specialbehov. I ett land som Finland är utbildning viktigt. För en oläskunnig vuxen är det ett väldigt stort arbete att först lära sig läsa och skriva på eget språk och därefter på ett nytt språk som man sedan ska utbilda sig på. Sådana saker försvårar integrationsprocessen."

Och Finlands kriterier utgår från att de som väljs som kvotflyktingar gärna ska kunna läsa, vilja lära sig finska, ha någon utbildning, vilja bygga på den och skaffa sig ett arbete.

Representanter för arbetsministeriet, utlänningsverket och skyddspolisen har avslutat intervjuerna med tilltänkta kvotflyktingar i Turkiet.  Finland kommer att ta emot 123 kvotflyktingar från Turkiet. De flesta av dem är somalier och iranier. De kvotplatser som inte fylldes i år kommer att fyllas nästa år med bland annat personer från Burma, uppger arbetsministeriet.

Källa:
HBL logo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: