• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Be my guest # 39: Birgitta Elfström, jurist

Birgitta ElfströmBirgitta Elfström, jurist, beslutsfattare hos Migrationsverket
Foto: Merit Wager

Under vinjetten "Gästblogg" bjuder jag in människor att skriva, som inte själva bloggar men som jag tror eller vet har något att säga. Här är en blogg från Birgitta Elfström, mellanösternexpert och beslutsfattare på Migrationsverket och medlem i Internationella juristkommissionen. Läs hennes och Arne Malmgrens rapporter från Israel/Palestina här, och hennes tio Mellanösternresebrev publicerade här på bloggen under tiden 9 till 21 december.

Visst händer det att domstolar dömer oskyldiga. Det vet överåklagarämbetet. Det vet Datainspektionen. Det vet tingsrätter och det vet hovrätter. Det vet många polismyndigheter och kommuner. Lite kort kan jag berätta att jag som dåvarande kriminalpolis i början av 80-talet skulle utreda misstänkta bostadsbidragsfuskare.

Det kan inte bara vara jag som är överlevande från denna tid. Det var stora rubriker i tidningar och reportage på TV om att domstolar dömde massor med folk för bedrägeri för att de medvetet uppgivit för låg inkomst till kommunen då de ansökte om bostadsbidrag. Folk överklagade men domarna stod fast i Hovrätten. Jag började fundera på varför så många tusen var fuskare. Det tog lite tid att sätta mig in i grundmaterialet som kom från kommunen till polisen. Ingen ville hjälpa mig att djupdyka i materialet utan alla inblandade accepterade materialet, det kom ju från kommunen. Men inte jag.

Jag fann till min förskräckelse att åklagaren åtalade och domstolen dömde folk för bedrägeri på schablonmässiga grunder. Kommunen samkörde nämligen datauppgifter med skattemyndighetens taxerade inkomst och inte på bruttoinkomsten eftersom den inkomsten var sekretessbelagd. Utan att gå för djupt in på hela denna rättsskandal var det jag som satte stopp för samtliga polisutredningar i Sverige och jag fick stopp på rättsprocesserna i tingsrätterna och i hovrätterna. Jag t.o.m. gick in i en tingsrätt och räckte upp handen mitt under pågående förhandling och talade om för domaren vilket schablonmässigt material han hade att döma på. Han ajournerade förhandlingen. Dåvarande överåklagaren Uno Hagelberg uppmanade mig att inte offentligt gå ut och begära att folk skulle söka resning:

"Du kan väl vara nöjd med att ha fått stopp på denna rättsprocess."

Många personer fick pengar tillbaka från kommunen om de visade sina bruttoinkomster. Mitt examensarbete i min juridikexamen blev Utredningsförfarandet vid fusk med bostadsbidrag sett ur  rättssäkerhetssynpunkt.

JK bör stå på sig !

För flera gästbloggningar, se under Be my guest i högerspalten!
OBS! Citera gärna, men ange var citatet kommer ifrån!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: