• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

LO och HRF

LO logoArbetslösa ska snabbt anvisas arbete enligt regeringens aviserade politik. Det finns dock stora risker med en sådan politik om den tillämpas utan tydliga regler, både för samhälle och för individ. Det är viktigt att inte anvisningar till arbete enbart används för att kontrollera arbetsvilja.

Så står det i LOs  ståndpunkter kring delar av den aktiva arbetsmarknadspolitiken. Jaha, så nu är det inte bra att arbetslösa snabbt anvisas jobb? Vilka är riskerna med det? Och för vem/vilka finns det risker med att arbetslösa snabbt anvisas jobb? Och varför ska man inte kunna förvänta sig att det finns arbetsvilja, vad är det för fel med det?

HRF logoPå HRF har man bestämt sig för att – oavsett följder – krossa salladsbaren Wild'n Freshs ägare, Sofia Appelgren. Följderna av HRF:s agerande och krav blir att Sofia Appelgren blir knäckt (eller "går in i väggen" eller blir "utbränd") och blir en belastning för samhället i stället för, som nu: en tillgång. Den här unga mamman som skapat ett litet företag som hon hoppats kunna försörja sig och sitt barn på, kan nu, i värsta fall, genom fackets agerande, tvingas gå i konkurs. Både hon och ett antal timanställda som arbetar för henne blir då arbetslösa och kanske socialbidragtagare i stället. Och vad har den fackliga maktapparaten vunnit på det?

När Wanja Lundby Wedin den 14 december av sina lungors fulla kraft skrek på Mynttorget att: "Regeringen vill tvinga oss på knä", så tänkte hon inte ett ögonblick på att LO och andra fackförbund gör just precis detsamma mot småföretagare som bland annat Sofia Appelgren och JMP Måleri i Vallentuna!

"Nu ska vi bli tuffare i våra krav på högre löner och schystare villkor för de anställda", säger Ella Niia, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket. Visst, det är ju inte  hon som betalar lönerna och allt det andra som anställda kostar, så det är ju lätt att ställa krav på dem som gör det. Insikten om att den här taktiken där facket ska diktera alla villkor kommer att leda till att ännu färre småföretagare än idag vill anställa någon, den verkar inte tränga in hos vare sig denna eller andra fackförbundsordförande. Deras agerande är kontraproduktivt och – i förlängningen – negativt också för fackets medlemmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: