• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Thomas Bodströms agerande var inte särskilt etiskt

riksdagenThomas Bodström
Foto: riksdagen

Förre justitieministern Thomas Bodström går ut och kritiserar landets JK mycket skarpt, i ett tonläge som låter påskina att han själv aldrig gjort några så hemska fel som JK – vad det nu egentligen är som är så hemskt med JK annat än att han tycks trampa på ömma tår? Men varför denna kritik nu? Varför lyssnade inte Bodström under sin tid som justitieminister, ända fram till för tre månader sedan, på JKs kritik som knappast kan vara tagen ur luften? Och vilken rätt har Bodström att kritisera andra, när han själv agerat på ett sätt som i varje fall för gemene man ter sig synnerligen oetiskt och nästintill bedrägligt, vilket knappast kan sägas om JK? För Bodströms agerande när han aldrig tänkte sig att det skulle komma till allmänhetens kännedom eftersom han inte i sin vildaste fantasi kunde ana att han en dag skulle bli tillfrågad om att bli justitieminister, var allt annat än "rent".

Var inte det som Bodström gjorde också minst lika allvarligt som till exempel att vissa av de nya statsråden i Alliansregeringen inte hade betalat sina tv-licenser? Men inte avgick han… Jag minns detta så väl, när det togs upp i en del medier, trots att det dog ut mycket snabbt och inte alls föranledde en lika vild mediehysteri som Allians-statsrådens obetalda tv-licenser:

Alltså: Thomas Bodström arbetade på advokatbyrån Sju Advokater på Kungsholmstorg i Stockholm. Hans kontor låg några få stenkast från tingsrätten, ca 300-350 meter. När Bodström hade anledning att infinna sig i tingsrätten, debiterade han staten 250 kronor för varje promenad, d.v.s. skattebetalarna, för att på 4-5 minuter (som han rundade uppåt till en kvart) gå dessa max 350 meter, motsvarande en timkostnad på ca 4.000 kronor!  I en artikel i Aftonbladet från maj 2003 kan man läsa:

"Aftonbladet har granskat åtta av de 100-tals advokaträkningar som Bodström har skrivit. Bara i de åtta fallen har han kvitterat ut 30.000 kronor för sina korta promenader till tingsrätten eller häktet i grannkvarteret. Advokater har rätt till ersättning för ”tidsspillan” som kan vara resor, väntetider eller liknande. Och det är under den rubriken som Bodström har fakturerat promenaderna. I ett fall skrev han:

'Kontoret-tingsrätten-kontoret, 4 ggr – 1.990:-'

I en annan faktura kvitterade han ut 7.462 kronor för promenaderna. Eftersom Bodström har varit offentlig försvarare är det skattebetalarna som har stått för alla kostnader."

Vidare sades i artikeln att:

"I flera mål har Bodströms promenader utgjort 25 procent av det totala arvodet. Räknat på den faktiska gångtiden 3 minuter och 28 sekunder och ersättningen 250 kronor ligger timtaxan för Bodströms promenader på 4.327 kronor."

Man ska inte kasta sten i glashus och man ska se till att mjölet i den egna påsen är rent innan man högljutt kritiserar andra!

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: