• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Dumskallarnas sammansvärjning

Expressen logoI en ledarartikel i Expressen berättar Eric Erfors den 29 december den tragikomiska farshistorien om Lauri, vingården och den svenska förmyndarstaten:

I Hablingbo på södra Gotland driver entreprenören Lauri Pappinen en vingård. Lauri skulle uppvakta en av sina anställda på 40-årsdagen. Och vad är då en passande gåva? Jo, några flaskor från den egna skörden och det egna arbetet.

Lauri följde reglerna och ringde till Systembolaget i Hemse och bad dem beställa några flaskor av Lauris vin. Lauri fick sedan, enligt reglerna, en beställning av Systembolaget och packade in en kartong vin i bilen och körde den dryga milen till Hemse.

"Goddag, här är vinkartongen ni har beställt", sa Lauri och lämnade den på Systembolaget. Därefter gick Lauri till kassan, betalade och hämtade ut den kartong han just hade levererat. Och så fick kartongen åka i bilen med Lauri tillbaka till Hablingbo. Enligt reglerna.

Lauri berättade om hur han ständigt måste förklara för sina tusentals besökare på vingården att han är förbjuden att sälja några souvenirer i form av gotländskt vin. Och om hur utländska turister skakar på huvudet. De tror att Lauri driver med dem när han försöker förklara the Swedish rules.

Egentligen vill Lauri inte driva någon restaurang vid sin vingård, men det krävs menyer och hela faderullan för att få det där utskänkningstillståndet som krävs för att besökarna ska få chansen att provsmaka hans vin.
För övrigt tycker Lauri att Systembolaget systematiskt diskriminerar små vingårdar.

Vad ovanstående "sanna berättelse ur verkliga livet" också visar – förutom stupiditet bortom alla gränser – är, att staten hindrar småföretagaren Lauri från att tjäna pengar på sin egen verksamhet, sin egen produktion. För en stor del av vinsten lär ju gå till Systembolaget…

Finska vingardarVarför ska man i Sverige alltid krångla till allt? LÄR AV FINLAND, där finns det ett femtiotal vingårdar! Läs mer om en del av dem: här=Alahovi vingård, här=Rönnviks vingård – dessa två sajter på svenska Och titta in här=Ruusula  bär- och vingård, här=Ciderberg och här=Tammiluoto vingård – dessa sajter är på finska. Till och med på  Valamo kloster säljer man vin! 

Hela Eric Erfors ledarartikel kan läsas här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: