• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

HIV-positiva pilgrimer

Saudiarabien flaggaEn grupp HIV-positiva pilgrimer har getts möjligheten att göra hajj (ung vallfärd) till de heligaste platserna i Saudiarabien. Några anonyma donatorer har bekostat deras resor och medföljande läkare och annan sjukvårdspersonal.

En 78-årig tiobarnspappa som är en av de nio pilgrimerna (sju män och två kvinnor) är mycket tacksam och lättad över att ha fått den här möjligheten att utföra sin plikt mot Allah. Men han gråter när han berättar hur hans söner har förskjutit honom på grund av hans stigmatiserande sjukdom.

En av de anonyma donatorerna säger att det är en ära för honom att få hjälpa andra att utföra hajj:

"De pengar som jag skänkte är Allahs pengar. Jag är bara en muslim som har fått en chans att hjälpa andra muslimer."

De övriga pilgrimerna säger att de är lyckliga och tackar Allah för att de kan göra sin vallfärd till Makkah och Madina.

En läkare från King Saud Hospital anmälde sig frivilligt att medfölja den här lilla pilgrimsgruppen och berättar att alla tänkbara mått och steg har vidtagits för att säkra att dessa människor klarar resan och att de också har fått alla nödvändiga sprutor och annan medicin.

Sjukhusen försöker sprida kunskap och medvetenhet om HIV-förebyggande åtgärder genom att dela ut broschyrer om sjukdomen i skolor, på universitet och på privata och statliga arbetsplatser. Det finns enligt uppgift omkring 10.000 rapporterade fall av HIV i Saudiarabien varav var tredje person är icke-saudier. WHO beräknar att det för varje känt fall av HIV kan finnas så många som nio fall till som inte rapporterats.

Källa:
Arab News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: