• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Nya euro-länder

1 euro bak1 euroDen 1 januari 2007 infördes euron i Slovenien. Därmed är Slovenien den 13:e medlemsstaten i EU som inför den gemensamma valutan och den första av de nya medlemsstaterna som går med i Ekonomiska och monetära unionen i Europa.

Slovenien var alltså det första av de nya EU-länderna som fyllde eurokriterierna. Landets ekonomi är visserligen i EU-perspektiv så liten att den inte skulle rubba euroområdets stabilitet även om den inte vore i gott skick, men regler är till för att följas.

Slovenien gränsar till de båda euro länderna Italien och Österrike, så nu underlättas umgänget över gränserna ytterligare. Däremot accentuerar Sloveniens anslutning till euron Danmarks, Storbritanniens och Sveriges utanförskap. Även en tidigare jugoslavisk delrepublik har nu kört förbi dem i detta högst väsentliga integrationsavseende.

Källor:
HBL logo+ECB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: