• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Apropå nedanstående inlägg

Apropå bloggningen om dubbelt medborgarskap som jag avslutar med stycket:

"Dessa problem blir som sagt allt vanligare. Om människor verkligen inte förstår vidden av valet att ha dubbla medborgarskap, så kanske det behövs extra information om risker resp eventuella fördelar med detta till alla dem som söker svenskt medborgarskap. Något för Migrationsverket att fundera på? Eller helst inte ens fundera särskilt mycket utan införa. Omgående."

Jag vill förtydliga detta (efter påstötning från en bloggläsare). Nämligen: visst, det står redan i Migrationsverkets broschyr om medborgarskap och på verkets hemsida mycket tydligt att läsa vad som gäller vid dubbla medborgarskap. Men det tycks ju inte räcka! Det var därför jag uppmanade Migrationsverket att verkligen se till att människor fattar vad dubbla medborgarskap innebär, att försäkra sig om att de förstått det. Till exempel genom att ha som rutin att alltid nämna det muntligt vid utlämnande av svenska pass till nya medborgare och genom att se till att nedanstående instruktioner lämnas med varje pass på relevant språk. Så här står det bland annat i Migrationsverkets informationstext:

Migrationsverket logoRättsskydd utomlands
Bara den som endast har svenskt medborgarskap kan räkna med fullt svenskt rättsskydd utomlands. Den som även har ett annat medborgarskap än svenskt betraktas nämligen i det andra landet som medborgare endast där. Sverige har då små möjligheter att hjälpa personen om han eller hon råkar illa ut.

Hela texten kan läsas på Migrationsverkets hemsida under "Medborgarskap".

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: