• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Flickan i den gula blusen

På måndag kväll den 15 januari visade TV Finland (som man kan se i Sverige) den finlandssvenska entimmesdokumentären Flickan i den gula blusen. Den handlade om Helene Schjerfbeck, hennes konst och om den omfattande förfalskning som skett av hennes tavlor. Programmet presenterades så här:

Även skurkarna älskar vackra tavlor. I synnerhet Helene Schjerfbeck står högt i kurs på konsthandelns svarta marknad. Flickan i den gula blusen är historien om en förfalskad tavla av Scherfbeck. Allt började när polisen i Salo beslagtog hundratals förfalskningar.

Konstförfalskning är en lukrativ business med långa anor där de inblandade i regel aldrig åker fast. Dels beror detta på en dunkel lagstiftning och ett förringande av brottslighetens omfattning. Dels beror det på att förfalskarna är stolta och professionella i sin yrkesutövning, dels på att mänskor är lättlurade när de verkligen åtrår något.

Konstförfalskning är ett problemfält som betingas av sociala och ekonomiska målsättningar samt styrs av dunkla drifter. Ytterst handlar det om vad som är sant och vad falskt. Varför är en god kopia mindre värd än ett dåligt original?

Dokumentären Flickan i den gula blusen handlar om hur det förfalskade verket kom till, vilka vägar det vandrat innan det landat i Salo och dess fortsatta öde. Via denna historia, ställs värderingarna på huvudet när Skönheten är till salu.

Jag råkade zappa in på den här helt underbara dokumentären, stillsam, lugn och mycket intressant och med många, många bilder av Helene Schjerfbecks målningar i hennes så speciella och typiska stil. Hoppas att SVT köper in den här dokumentären, det finns ju ett intresse för Helene Schjerfbeck också här i Sverige. Om jag inte minns fel var det en utställning av hennes målningar på Millesgården för tre, fyra år sedan…

Här finns bilder av flera av Helene Schjerfbecks målningar – tyvärr inte en enda (jag har i alla fall inte hittat någon) av just Flickan i den gula blusen. Och här berättas om en kommande Schjerfbeck-utställning – 2 februari – 6 maj 2007 – i Hamburger Kunsthalle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: