• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Människosmugglingen via Finland ökar

Människosmugglingen via Finland till andra europeiska länder har ökat. Polisen och gränsbevakningen undersökte 68 fall av människosmuggling förra året. Året innan var antalet fall 37.

Finnair är en av de stora aktörerna när det gäller flyg mellan Europa och Kina. Finland är följaktligen en deletapp för människor från Sydostasien, speciellt kineser, som försöker få svartjobb i Europa. Efter att de landat i Finland fortsätter de vidare till Sydeuropa, Tyskland eller England. Smugglingsresorna maskeras som vanliga turistresor, och resenärerna får betala stora summor till organisationerna bakom smugglingen. En resa från Asien till Europa kostar från 10 000 upp till 25 000 euro.

Få av de olovliga resenärerna åker fast i Finland. Gränsbevakningen uppskattar att hundratals, kanske till och med tusentals slinker igenom kontrollen varje år. Däremot har den olovliga invandringen till Finland minskat. I fjol saknade 1 400 inresande resehandlingar, vilket är hälften mindre än året innan.

De sjunkande sifforna beror i sin tur på att antalet asylsökande har minskat, då de oftast saknar visum och andra resedokument och skrivs in som olagligt invandrade i statistiken.

Källa:

YLE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: