• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Skandalöst tvångsomhändertagande av barn del 9

Se först nedan (och tidigare inlägg i serien).

Vi – Magda Ayoub och jag – lyckades ju till slut få de ansvariga i kommunen i X (en kranskommun till Stockholm) att ta sitt förnuft till fånga. Barnen kom hem utan onödiga och oerhört kostsamma och påfrestande vistelser i något "observeringshem" och utan inblandning av Länsrätt eller Polis. Men vi nöjde oss inte med detta, med tanke på att den här kommunen har fått väldigt mycket kritik för sin slarviga och otillfredsställande hantering av barn och deras föräldrar och inte tagit lärdom av det. Inte för att vi vet om de gjort det idag, heller… Det här är ett träsk!

Vi skrev till Länsstyrelsen igen. Magda Ayoub lämnade in klagomålet över hur socialnämnden i X kommun handlagt familjens ärende och planeringen av de tre små barnen. Nu har beslutet från Länsstyrelsen kommit och det innehåller skarp kritik. Där sägs bland annat att:

Länsstyrelsen har funnit skäl att rikta kritik mot socialnämnden i X kommun för att:
– det saknas beslut om umgängesbegränsningar enligt 14 § LVU
-det saknas överväganden enligt 13 § LVU
– det finns vissa brister i uppföljningen
-nämnden inte har upprättat vårdplan för familjehemsplaceringen

Länsstyrelsen säger vidare att:
Föräldrarnas inställning till hur umgänget ordnades under hösten 2004 är oklar. Av ärendet i övrigt att döma tycks de inte ha accepterat den reglering av umgänget som nämnden gjorde, vilket talar för att frågan borde ha prövats formellt för att föräldranas och barnens rättssäkerhet ska anses tillgodosedd. Det framgår att föräldrarna vid åtminstone två tillfällen uttryckligen sagt nej till att skriva på de föreslagna umgängesplanerna.
Länsstyrelsens beslut är fyra sidor långt och kan här inte återges i sin helhet. Sista stycket lyder dock så här:
"Återkommande byten av handläggare har präglat handläggningen av detta ärende och denna avsaknad av kontinuitet måste ses som en allvarlig kvalitetsbrist i ett ärende av så känslig natur. Länsstyrelsen förutsätter att nämnden delar denna inställning och hanterar problemet inom ramen för  det interna kvalitetsarbetet."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: