• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Iraks ambassad i Stockholm sägs ha utfärdat 26 000 pass, många på falska grunder

Tusentals irakiska asylsökande i Norge och Sverige har fått pass i falska namn

Polisen i Oslo har avslöjat en förfalskningsliga som opererat i Norge. Iraks ambassadör i Stockholm (som är ackrediterad också i Norge) erkänner att ambassaden "gjort fel". "Fel"!? Bedrägeri och urkundsförfalskning brukar det kallas! Ambassadören vädjar till norska myndigheter om att de irakier som bor i Norge i falska identiteter ska få stanna. Norska UD avvisar detta och ämnar deportera (avvisa) samtliga personer som vistas i Norge under falsk identitet. Samma vädjan kommer han förmodligen att rikta också till den svenska regeringen. Norge har sagt att man kommer att sända dem alla tillbaka till Irak. Vad den svenska regeringen säger återstår attse.

Förfalskningsligan verkade i Oslo och skrev ut falska identitetshandlingar till tusentals irakier som kom efter Saddams fall. Med hjälp av dessa falska papper i falska namn sökte irakierna pass på ambassaden i Stockholm. I så gott som samtliga fall utfärdades pass. Enbart under de två senaste åren har Iraks ambassad i Stockholm skrivit ut 26 000 pass till irakier bosatta i Skandinavien. Ambassaden har inget begrepp om hur många av dem som finns här nu, i falska identiteter.

”Huvuddelen av de pass vi utfärdat till folk i Norge är utfärdade i falska namn eftersom vi har fått in falska identitetshandlingar”,
erkänner ambassadören vid Iraks ambassad. Han menar att ambassaden varit för godtrogen och grundlurats av förfalskarligan.

”Det är ett fullkomligt orimligt krav. Ingen som befinner sig här på falska papper får stanna i landet”, säger byråchef Thor Arne Aas på arbetsministeriet i Norge, under vilket flyktingfrågor sorterar.

Inströmningen av irakier till både Sverige och Norge ökade enormt efter 2005. När Norges förra regering under ledning av Kjell Magne Bondevik beviljade "amnesti" åt 185 asylsökande irakier som fick stanna i landet, anlände tusentals irakier dit i hopp om att de också ska få stanna. De flesta som nu befinner i Norge gör det i falsk identitet. De väntar nu på tillstånd att få stanna i landet och berättar att de vänt sig till förfalskarna så snart de anlänt till Norge.

Också i Sverige har mängder av irakier fått tillstånd på falska identiteter sedan Iraks ambassadör i Stockholm, som trots att handlingarna varit falska och att det inte ens alltid varit fråga om irakier, utfärdat pass på löpande band. Svenska myndigheter har känt till detta. I motsats till andra länder inom EU, har man i Sverige godtagit passen som utfärdats på falska grunder, och beviljat människor som de inte har en aning om vilka de egentligen är – eller varifrån de kommer – asyl här.

Citat ur Aftenposten den 21 januari 2007:
Ambassadør Ahmad Bamarni innrømmer at irakere som har oppgitt falsk identitet, har fått pass, men ønsker at de likevel får garantert opphold i Norge.

– Flesteparten av dem som har fått pass ved min ambassade, har fått det med falsk identitet. Jeg vil at de skal kunne fortelle dette til norske myndigheter uten at det får konsekvenser, sier Bamarni til Aftenposten.

Källor: bl.a. Turun Sanomat och Aftenposten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: