• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Överraskande överdirektörsavgång

Lars-Gunnar LundhLars Gunnar Lundh
Foto: Migrationsverket

I går skrev jag en mycket kort bloggning om att överdirektören för Migrationsverket, Lars-Gunnar Lundh, avgår. "Who can blame him?", är en av de första tankarna som slår mig. Att vara nästhögsta chef på ett så kritiserat och hårt ansatt verk är knappast någon sinekur. Att ha ett stort ansvar (dock inte det avgörande) och ständigt vara påpassad och utfrågad och kritiserad är förstås tungt – särskilt när man alltså inte har det övergripande och högsta ansvaret utan bara nästan. Överdirektören för Migrationsverket är tillsatt av regeringen och nu blir det migrationsministerns "huvudvärk" att hitta och tillsätta en ny. Eller att passa på och reformera hela verket vilket inte skulle skada men knappast kommer att ske.

Som en av medlemmarna i MFO-kommittén (läs här) har jag ett antal gånger träffat ledningen för Migrationsverket och då har överdirektören Lars-Gunnar Lundh alltid varit med. Vi har också vid några tillfällen tagit kontakt med honom när frågor har krävt svar som ingen längre ner i organisationen kunnat besvara. Mitt intryck har varit – och det är också vad jag hört från en del anställda inom verket som hört av sig till mig – att Lars-Gunnar Lundh "får saker och ting gjorda" trots ett tungrott system där många vill säga sitt vare sig de har något att tillföra eller inte. Många i personalen har också sagt att de känt sig uppeppade efter hans besök ute på fältet och att de fått ny energi och kraft att jobba på.

Varför överdirektören väljer att lämna Migrationsverket i en tid då verket mer än någonsin behöver all kraft och kompetens framgår inte helt klart. Man får utgå från att regeringen, som utnämnt honom, har gjort sitt för att förmå honom att stanna  men att det har inte har lyckats. Så nu måste en ny överdirektör hittas. Om nu inte migrationsministern ändå passar på att göra förändringar vad gäller hur Migrationsverket ska styras. Hoppas i alla fall att man i någon form tar tillvara de kunskaper och erfarenheter som överdirektören under sina år på verket skaffat sig på ett mycket svårbemästrat område.

P.S. Trots att nästan varenda tidning i hela Sverige har skrivit om överdirektörens avgång (se här), fanns fortfarande dagen efter hans besked inte ett ord om detta på Migrationsverkets sajt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: