• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Sverige förnyar sitt löfte om språkstöd i Finland

Sveriges flaggaFinlands flaggaSverige har lovat stödja svenskan i Finlands finskspråkiga skolor – men hur är fortfarande oklart. I ett nytt regleringsbrev ålägger den svenska regeringen Svenska institutet att stödja svenskan i Finlands finskspråkiga skolor. Samtidigt ska institutet "förbereda verksamhet" för att uppmärksamma att det år 2009 gått 200 år sedan Finland skildes från Sverige.

"Men några pengar finns inte inskrivna i regleringsbrevet",
konstaterar Monika Wirkkala, biträdande avdelningschef på Svenska institutet. Hon understryker vikten av att Sveriges nya giv sker i samarbete med Hanaholmens kulturcentrum, Utbildningsstyrelsen i Finland och finska svensklärarföreningen.

"Det här handlar inte om Storebror Sverige som försöker pådyvla lillebror Finland någonting. Tvärtom har initiativet kommit från finskspråkiga i Finland som uppvaktat oss med orden 'Glöm inte bort oss som vill lära oss svenska i Finland'."

Men så länge utrikesdepartementet inte gett besked om vilka summor Svenska Institutet har att röra sig med vågar Monika Wirkkala inte utlova annat än åtgärder på idéstadiet. Som till exempel lärarfortbildning, studiebesök i Sverige och svenska popmusiker på turné i finska skolor. Annat som varit på tapeten – att placera en rikssvensk expert på Utbildningsstyrelsen i Helsingfors – vågar hon däremot inte utlova.

Vad är det då för förändringar i språkklimatet i Finland som gör att Sverige nu, efter så många år, sätter in en stöt? Frågan förblir obesvarad, både av Wirkkala och Svenska institutets generaldirektör Olle Wästberg.

"Vi stöttar svenskan i 72 länder, på universitets- och annan nivå, så det vore väl konstigt om vi inte gjorde det också i Finland", säger Wästberg. "Det finns en viss skillnad i och med att svenskan är ett nationalspråk i Finland. Att vi får det här uppdraget nu beror på att vi uppvaktats från finskt håll."

Källa:
HBL logo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: