• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Ettårig bröllopsdag bakom galler

Saudiarabien flaggaSaud Al-Khaledi firade häromdagen åsdagen av sitt bröllop med Rania Albou-Enin i fängsligt förvar i staden Alkhobar. Där tvingas han vänta på att en domare ska avgöra Ranias pappas krav på att äktenskapet ska annulleras. Paret dömdes också till två månader i fängelse och etthundra piskrapp för att de gift sig utan tillstånd av Ranias far.

Brottet: för ett år sedan rymde Saud Al-Khaledi, 30, och Rania Albou-Enin, 27, till Bahrain där de gifte sig mot Ranias fars vilja. Enligt Rania har fadern misshandlat henne psykiskt och fysiskt och på alla sätt försökt hindra henne från att gifa sig. Hon säger att fadern är mer intresserad av hennes lön på 10.000 rialer i månaden än vad mannen hon älskar har för kvaliteter.

Rania, som väntas föda parets första barn snart, lever för tillfället gömd och oroar sig för att socialtjänsten ska ta babyn ifrån henne. Hon säger att hennes make, som pressas av polisen att uppge var Rania gömmer sig, inte vet var hon finns. Gråtande säger hon att hon eftersom hon vägrar att återvända till sin fars hus, vill domaren placera henne på ett kvinnohus.

"Jag vill inte föda mitt barn på ett kvinnohus och sedan maktlös se på hur mitt barn tas ifrån mig. Jag föder hellre hemma och dör i vetskapen om att barnet är i trygga händer."

Saud Al-Khaledi har tillbringat fem månader av sitt förta år som gift i fängelse. Sommaren 2006 hölls han inlåst i tre månader men släpptes under 15 dagar för att försöka göra upp och komma överens med Ranias far. Fadern vägrade att förhandla och Saud Al-Khaledi hamnade i fängelse igen. I december beslutade en domare att äktenskapet ska annulleras och dömde paret till piskning och fängelse.

Sedan förra sommaren, när fadern vidtog rättsliga åtgärder, kräver rätten att Rania överlämnas antingen till sin far eller förs till ett kvinnohus. I Saudiarabien måste alla kvinnor oavsett ålder ha en manlig förmyndare.

Sommaren 2006 greps Saud Al-Khaledi av polis i Alkhobar som uppmanade honom att lämna över sin fru till ett kvinnohus. När han vägrade häktades han. Parets advokat överklagar domarens beslut att annullera äktenskapet och domen som innebär piskrapp och fängelse för både mannen och hustrun.

Problemen började när Rania talade om för sin far att hon ville gifta sig med Saud Al-Khaledi, en ingenjör som är bror till en av hennes väninnor. Hon säger att fadern absolut och definitivt vägrade att bry sig om hennes önskemål utan att ange någon orsak.

Saud Al-Khaledi berättar att under rättegången bad domaren inte honom vittna. han talade bara till hustrun och hånade henne genom att säga: "Varför flydde du till Bahrain i stället för att gifta dig i ditt eget land?" Rania svarade att hennes far slog henne och att hon flydde till bahrain under förevändning att hon skulle delta i en medicinsk konferens. Domaren sa att det inte finns någon shariah-lag i Bahrain och att det enda riktiga sharia-landet är Saudiarabien. Men paret hävdar att de gifte sig i en sunni-godkänd domstol i Bahrain.

"Domaren använde ett ohyfsat språk och kallade oss äktenskapsbrytare. Det var oacceptabelt att en domare uttryckte sig så. Han var inte alls objektiv"
, sade Saud Al-Khaledi.

Källa:

Arab News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: