• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

“EU måste ta ansvar för Irak”

SvD logoSverige tar emot över hälften av alla asylansökningar från irakier som görs i Europa. Nu krävs solidaritet mellan EU:s medlemsländer så att vi blir fler som delar på detta ansvar, skriver migrationsminister Tobias Billström och EU-minister Cecilia Malmström på Brännpunkt i Svenska Dagbladet. De skriver vidare:

"Sverige tar för närvarande emot över hälften av alla asylansökningar från irakier som görs i Europa. Enligt migrationsverkets prognos kommer inströmningen att öka ytterligare i år.
—–
Över 70.000 irakier bor redan i Sverige

—-
Sverige tar ett stort ansvar. Det anser vi är riktigt eftersom Sverige ska ha ett generöst flyktingmottagande med en human flyktingpolitik och vara en fristad för dem som flyr undan förföljelse och förtryck. Men detta är inte tillräckligt. Sverige kan hjälpa många men Sverige kan inte hjälpa alla. Det måste finnas en solidaritet mellan EU:s medlemsländer så att vi blir fler som delar på ansvaret för att erbjuda skydd för flyktingar."

Nu vill regeringen att andra EU-länder ska vara "solidariska" så att obalansen rättas till och så att Sverige inte ensamt tar emot hälften av alla irakier som flyr. Sverige har sedan sommaren 2006 i princip varit det enda landet som beviljat alla asylsökande från Bagdad och södra Irak permanent uppehållstillstånd (PUT) – enligt ett vägledande beslut från Migrationsverket. Krav på "solidaritet" borde/kunde ha riktats mot andra EU-länder redan då.

Dessutom: Människor som flyr från krig ska enligt lag beviljas PUT. Ministrarna  talar nu uttryckligen om det som händer i Irak som just "krig" vilket, så vitt jag kan förstå, innebär att alla som lyckas ta sig hit från Irak (såvida de inte är kriminella eller krigsförbrytare) ska ges PUT. Därmed behövs heller inga förfalskade pass eller pass utfärdade på falska grunder utan varje asylsökande kan från första stund visa fram äkta handlingar!

Läs artikeln här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: