• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Iraks utrikesminister besöker Stockholm

Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari besöker inom kort Sverige, berättar Sydsvenskan den 13 februari. Han ska föra samtal med sin svenske kollega Carl Bildt om hur svenska företag kan bidra till att återuppbygga Irak. Men han ska med stor sannolikhet också diskutera passkandalen på Iraks ambassad i Stockholm.

Ambassadens generositet med att utfärda passhandlingar tycks ha berott på både att de sökande betalat bra och på att deras identiteter varit svåra att verifiera.

Storbritannien och Beneluxländerna har av säkerhetsskäl stängt gränserna för irakier med pass från Iraks ambassader i Sverige och Frankrike. Också USA har infört liknande regler. Enligt tidningen Boston Globe har tusentals irakier med giltiga amerikanska viseringar därmed stängts ute från USA. Bland dem finns affärsmän, diplomater och ett stort antal studenter vid amerikanska prestigeuniversitet.

Det är irakiska pass i den så kallade s-serien (som utfärdats av bl.a. ambassaden i Stockholm) som anses vara allt för lätta att förfalska.

Varför har inget hänt förrän nu, trots att det varit känt för Migrationsverket och därmed även, måste man förmoda, regeringen? Är det svensk flathet och långsamhet som möjliggjort den här skandalen? Andra länder har ju stoppat s-passen för länge sedan. Men inte Sverige…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: