• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Medier slarvar

Vårljus logoMycket har man anledning att klaga på Migrationsverket för – och det har både jag och andra gjort i åratal – men rätt ska vara rätt! Det är ju inte "Migrationsverkets förläggning" tio somaliska pojkar har lämnat (se nedan) utan det kommunägda aktiebolaget Vårljus som för Solna Stads räkning startat ett nytt tillfälligt boende för ensamkommande flyktingbarn, Vårljus transitboende! Det är således fel att tala om "Migrationsverkets förläggning för ensamkommande barn"  och även därmed ge sken av att en anställd på Migrationsverket mishandlat pojkarna. Och det är fel att på det här sättet bidra till att Migrationsverkets redan tämligen skamfilade rykte blir ännu mer skamfilat.

TV4 Nyheterna verkar ha slarvat i sin rapportering. Andra medier har följt efter. Allt ska gå så himla fort och det kontrolleras inte alltid om det blir rätt eller inte. Men det är allvarligt med alla små och stora fel och "missförstånd" i tv, radio och tidningar eftersom de cementerar felaktigheter hos allmänheten. SVT Text för vidare vad TV4 Nyheterna har sagt, de bryr sig inte heller om att kontrollera det hela. Även andra medier kopierar/citerar TV4 Nyheterna rakt av utan egna efterforskningar. Eller är det kanske så – jag blir inte riktigt klok på vem som var först – att det var TT som kom med nyheten och att den först togs upp av TV4 Nyheterna och därefter citerade de andra TV4? Det är inte lätt att hänga med i svängarna… Hur som helst, så här citerar t.ex. SVT text TV4 Nyheterna den 17 februari:

Somaliska pojkar lämnade förläggning 

Tio somaliska pojkar, 15-17 år gamla, har lämnat Migrationsverkets förläggning för ensamkommande flyktingbarn i södra Stockholm och bor nu i Somaliska kulturföreningens lokaler.

Pojkarna hävdar att de blivit slagna av andra boende samt av personal på förläggningen. En polisanmälan mot en person i personalen har gjorts, uppger TV4 Nyheterna.

Jag hoppas att den här rättelsen når berörda parter och kanske får alltför snabba mediemänniskor att tänka till lite och besinna sitt journalistiska ansvar och inte bara agera "vidarebefordrare av nyheter".

@ Merit Wager – http://www.merit.blogg.se

            

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: