• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Byggnads märkliga krumbukter

Byggnads logo (Byggnads pressmaterial)Enligt Ekot i Sveriges Radio kräver fackförbundet Byggnads löneökningar på 3,9 procent! I Ekot sägs också att Byggnads vill snabbutreda frågan om granskningsarvoden tillsammans med arbetsgivarna för att de "ska vara överens" tills hela avtalet ska skrivas under.

Men varför skulle arbetsgivarna "vara överens" med Byggnads? Svenska staten, och därigenom Byggnads, fick ju helt nyligen bakläxa av Europadomstolen för de granskningsarvoden som Byggnads tar ut av ickefackligt anslutna byggnadsarbetare. Europadomstolen menade att det inte framgick vart pengarna från granskningsarvodena, 1,5 procent av lönesumman, gick och därmed kunde det inte bevisas att de enbart användes för att kontrollera att lönerna är riktiga.

Förresten: visst klarar väl normalbegåvade arbetare av att själva granska sina löner, inte behöver de väl ha en överförmyndare som gör det? Byggnadsarbetarna tvingats betala ca 400 kronor netto varje månad för detta som de kan göra själva, det blir 4.800 skattade kronor per år, 48.000 skattade kronor på tio år. Varför har kompetenta löntagare under mängder av år accepterat ett sådant oskick?

Men Byggnads vill behålla granskningsavgifterna (hade någon trott något annat…), och har sina egna tolkningar av vad som sagts i Europadomstolen. Och givetvis anser facket att det har rätt. Ordföranden i Byggnads, Hans Tilly:

"Det kommer att diskuteras och vara en del av förhandlingarna fram till den sista mars. Vår tolkning av domen, och den anser vi ju är helt riktig*, är att systemet som sådant är okej, men att vi måste kunna redovisa bättre och att man ska kunna gå in och se så att inte pengarna används på ett sätt som inte är avsett."
*Visst. Europadomstolen och alla andra tolkare har givetvis fel…

Men vad menar han egentligen? Varför skulle något som facket hittat på för att berika sig genom att pungslå sina medlemmar, och som mer eller mindre dömts ut av Europadomstolen, vara något att ta upp i löneförhandlingarna? Står facket över Europadomstolen också? Förstår inte facket att deras trakasserande och oschyssta metoder mot småföretagare (blockader, vakter, hot om upptrappning) och deras krystade granskningsavgifter – som sagt: normalbegåvade arbetstagare kan själva, helt gratis, granska sina egna löner – bara slår tillbaka på dem själva? Det är synd – fackföreningar för och med medlemmarna, frivilliga och öppna, är bra. Men som det ser ut idag så gissar jag att allt fler kommer att lämna facket och vilja  ett nytt system, något nytt, fräscht och mer tidsenligt. Fackpamparna får skylla sig själva när de kanske snart tvingas att börja leta efter nya mjölkkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: