• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Snart är det val! Och om personnummerhysterin i Sverige.

Val i Finland 2007Snart är det val! I Finland. Mellan den 7 och den 10 mars får finska medborgare i utlandet förhandsrösta på ambassader och konsulat. Och i dagarna har information och röstkort – "Anmälan om rösträtt i riksdagsvalet" – skickats ut.

En sak som är sympatisk och trevlig och gör att man känner sig som en individ, en viktig medborgare, är att det på de utsända röstkorten tydligt och klart står namn och adress och vilken valkrets man tillhör – och inget personnummer! Att slippa det svenska, eviga användandet av tio siffror, vilket gör att man känner sig reducerad just till ett nummer i alla sammanhang, det ofoget har inte spritt sig utanför Sveriges gränser. Visst finns det socialförsäkringsnummer i många andra länder också – även i Finland – men de får inte användas alla möjliga och omöjliga sammanhang som här.

I Sverige kan man knappt ringa ett samtal utan att man antingen ombeds (tvingas!) ange sitt personnummer antingen genom att knappa in det på sin telefon eller vara beredd att genast hosta fram det när någon svarar. Man kan inte vara med i en bokklubb, teckna ett abonnemang för bredband eller hyra en film utan detta nummer och många känner sig stressade av att ständigt kunna kontrolleras och att inte få ses som de individer de är, under sina egna namn!

Jag har för mig att det finns EU-regler som säger att man inte får använda personnummer hursomhelst och definitivt inte så utbrett som man gör i Sverige. Det är bara Polis, sjukhus och ev Skattemyndighet plus kanske någon myndighet till som får lägga upp register baserade på personnummer, om jag minns rätt. Inte bokklubbar, kreditkortsföretag, bredbandsleverantörer, hyresvärdar etc.

Fungerar det i Finland och USA andra länder att låta människor vara Pekka Suomalainen eller Laura Brown eller något annat, så varför inte i Sverige?

Jag ska ta reda på hur det ligger till med de där EU-reglerna, jag är trött på att vara reducerad till ett personnummer i Sverige!

Läs mer om hur valet i Finland går till här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: