• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Vad är “klass”?

Det damp ner en ny tidning i brevlådan: Populär Hälsa. Det är "en oberoende tidning om hälsa och friskvård som kommer ut fyra gånger om året" . Här kan man läsa mer och även ladda ner hela tidningen.

Mina ögon föll på en artikel med jätterubriken Tandvård är en klassfråga. Den handlar bland annat om ett kommande förslag om statligt tandvårdsstöd för vuxna. Sten Arne Enocksson, klinikchef inom Folktandvården i Stockholm säger:

"Tandvård är i högsta grad en klassfråga."

Det fick mig att fundera över vad man egentligen idag menar med "klass". Många använder ord som "klassfråga", "klasskamp" "klasstillhörighet", "klassresa" och det vore intressant att veta vilka klasser det finns och hur de definieras. Ingen annanstans hör jag talas om "klass" som jag gör i Sverige! Och jag undrar: Vad är det för klasser som finns här och var går gränserna och vilka tillhör vilka klasser och varför? Hur ska man definiera sig själv, var ska man hitta sin "klasstillhörighet" (om man nu skulle vilja det)? Finns det ett Klassklassificeringverk i Sverige dit man kan anmäla sig och få sig en klasstillhörighet tilldelad? Ska man anmäla eventuell "ändrad klasstillhörighet" till det verket en gång om året eller när förändring inträder?

I vilken klass ska man placeras om man är en lågavlönad städare? Om en lågavlönad städare vinner åtta miljoner kronor på Lotto, ska hon/han ändra sin klasstillhörighet då? Om man utbildat mig länge och väl för att få ett välavlönat jobb som t.ex. advokat men är arbetslös, vilken klass tillhör man då? Är det inkomsterna som styr klasstillhörigheten i Sverige? Allmänbildningsnivån? Adligt släktnamn? Arbetsuppgifterna? Föräldrarnas yrken och bakgrund?

Jag förstår inte det här svenska klassystemet  och att man kan tala om att tandvård skulle vara "en klassfråga"!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: