• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Be my guest # 42: Risto Erjanti

Risto ErjantiFSHK logoUnder vinjetten "Gästblogg" bjuder jag in olika människor som har något att säga. Här skriver Risto Erjanti, verkställande direktör för Finsk-svenska handelskammaren om en fråga som inte bara är viktig för honom utan också för väldigt många sverigefinländare.

Du skrev att det inte är något fel med comhems TV-kanalutbud. (Min anm: detta med anledning av min bloggning comhem har TV Finland i sitt utbud!). Men det finns dock ett stort fel där och överallt i Sverige.

Något Fenno-paket är inte tillgängligt någonstans i Sverige och ingen tycks heller vara intresserad av att distribuera det. Med Fenno-paketet menar jag det marksända digitala fria kanalpaketet i Finland. comhem hävdade först att Copyswede inte ger tillstånd för detta. Men det stämmer inte. Då sade comhem att de vill ta det direkt från satellit men att YLE inte ger tillstånd. Detta stämmer.

I Finland distribuerar kabelTV-bolagen sitt Svea-paket med SVT1, SVT2, SVT Barnkanalen, TV3 ochTV4. SVT och TV4 tas emot av TeliaSonera i Kemi som spill over-signal från det svenska marksända digitalnätet i enlighet med avtalet med Copyswede. TV3 tas emot från satellit enligt avtalet med Viasat. Dessa distribueras vidare till lokala kabelTV-operatörerna. Årskostnaden för abonnenten är hälften av den svenska licensavgiften. Jag själv har alla dessa svenska kanaler också i mitt hus i Tammerfors.

Jag har kontaktat TeliaSonera i Sverige för att detsamma skulle göras här, men har inte lyckats få något svar. Fenno-paketet skulle säkert vara en större affär i Sverige än vad Svea-paketet är i Finland. Det måste således finnas någon form av mentalt hinder för distributionen av Fenno-paketet i Sverige – ett hinder som dock förstärks av YLE.

FreeTV har börjat med sin IPTV-distribution via Internet också i vårt hus. Där har de redan YLE1 och YLE2. Löften finns att även MTV3 och Nelonen kommer med. Kanalerna kostar 4 SEK/mån/kanal med det obligatoriska baspaketet 59 SEK/mån. Detta förutsätter också att man har Ownit som internetleverantör.

Så kommer man förbi alla förstelnade institutioner. Allt detta har jag men jag har inte ännu testat FreeTV.

Som jag tidigare har konstaterat: det enda gemensamma kommunikationspolitiska beslut som Nordiska Ministerrådet någonsin har lyckats fatta var att sänka M/S Bon Jour – Radio Nord på 1960-talet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: