• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om mönsterskolor i Finland

GriffeltavlaEn ny utredning visar att 15 av 50 grundskolor i Svenskfinland kan klassificeras som s.k. mönsterskolor, d.v.s. skolor som både har en hög resultatnivå och ett gott klimat. Proportionellt finns det flest mönsterskolor i de svenska språköarna utanför det egentliga Svenskfinland, där tre av fyra skolor var mönstergilla. I Österbotten finns bara en mönsterskola (av sammanlagt 13) som uppfyller kriterierna. I Nyland, Åboland och Åland nådde var tredje skola upp till mönsteridealet.

En orsak till att skolorna i språköarna är så bra är att de ofta lockar till sig motiverade elever. I många fall kommer eleverna dessutom från hem som betecknades som välutrustade i social, ekonomisk och kulturell bemärkelse.

I Österbotten hade de flesta skolorna elever med lägre sociokulturell status än på andra håll i Svenskfinland.

Rapporten "Klimat och resultat i den finlandssvenska grundskolan" grundar sig på en omfattande skol- och elevenkät som riktats till alla högstadier i samband med PISA-undersökningen 2003.

Källa:

YLE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: