• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Be my guest # 44: Birgitta Elfström, Migrationsverket

Birgitta ElfströmBirgitta Elfström, jurist, beslutsfattare hos Migrationsverket
Foto: Merit Wager

Under vinjetten "Gästblogg" bjuder jag in människor att skriva, som inte själva bloggar men som jag tror eller vet har något att säga. Här är en blogg från Birgitta Elfström, mellanösternexpert och beslutsfattare på Migrationsverket och medlem i Internationella juristkommissionen. Läs hennes och Arne Malmgrens rapporter från Israel/Palestina här, och hennes tio Mellanösternresebrev publicerade här på bloggen under tiden 9 till 21 december 2006.

Under lång tid har vi i tidningar läst om falska irakiska pass, omfattande handel med svenska pass. Och om ligor som smugglar folk in i Sverige, grips, smugglare döms, falska handlingar beslagtas. Tips kommer till Migrationsverket om att personer som fått uppehållstillstånd har helt andra identiteter. Tips kommer också till Migrationsverket under asylprocessen om att asylsökande använder släktingars identitetskort; irakier som fått uppehållstillstånd ansöker för fru och barn att komma hit men det är i själva verket en syster med barn; irakisk barnfamilj får uppehållstillstånd och det visar sig sedan att två av de fem barnen inte alls är deras barn utan en släktings.

Många asylsökande hävdar legal hemvist på Västbanken men de är i själva verket medborgare i Jordanien. Många asylsökande lämnar falska identitetskort. 90 % av alla asylsökande visar överhuvudtaget inga identitetshandlingar. Migrationsverket lägger ner miljontals kronor på språktester för att klura ut varifrån en asylsökande kommer. Här några av många liknande vansinniga exempel:

 • En asylsökande påstår att han är från Västbanken. Men två år senare inkommer han med ett irakiskt hemlandspass…
 • Skatteverket ändrar identitetsuppgifter efter att uppehållstillstånd har beviljats!
 • En asylsökande gifter sig och intygar till Skattemyndigheten att han är "ogift" utan att behöva visa handlingar som styrker detta!

Listan kan göras lång på hur asylsökande och andra försöker skaffa sig uppehållstillstånd i Sverige till varje pris och med vilka lögner och falska handlingar som helst. Men vilka är de? Vilka är eventuellt terrorister? Mördare? Krigsförbrytare? Och vilka är de som verkligen är i behov av skydd? Genom att förhålla sig passiva och helt enkelt inte ta fram identitetshandlingar vet de att processen tar lång tid. Och att myndigheten till slut ger upp. Trots att vi inte vet vilka det är som beviljas uppehållstillstånd…

Migrationsverkets ledning gör alldeles för lite åt identitetslöshet. Det vet jag, eftersom jag under ett år haft ett särskilt uppdrag som just gällt hur vi skall komma vidare med identitetslöshet. Goda förslag har givits till ledningen. Resultatet av förslagen bedömer jag som följer: "Av en vante bidde det inte ens en tummetott".

 

Migrationsverkets ledning måste visa att vi – att Sverige – inte längre kan tolerera identitetslöshet och i vart fall inte att dessa personer som vi inte har en aning om vilka de är och från vilka länder, skall ha rätt att jobba och flytta runt till olika adresser hur de vill. Det måste vara slut med flatheten i migrationsfrågor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: