• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Journalister ska inte tro att de spelar huvudrollen i politiken

Paavo Lipponen (Formin)Paavo Lipponen, riksdagens talman

Paavo Lipponen vill att medierna hålls borta från maktens korridorer. Journalisterna ska minnas att de inte spelar huvudrollen i politiken.

När avgående talmannen Paavo Lipponen (sdp) i går bjöd de politiska journalisterna på lunch höjde han den finländska journalistiken till skyarna. Speciellt i etermedierna har man inte hemfallit åt den sex- och våldlinje som är rådande i många andra länder. Men allt är ändå inte perfekt och en viss friktion mellan politiker och journalister ska det enligt Lipponen vara. Han påminner också om att rollerna är olika.

I valprogrammen ska man komma ihåg vem som spelar huvurollen i politiken. Under Lipponens tid som talman har regler införts som begränsar journalisternas möjligheter att röra sig i riksdagshuset. Han ser ingen orsak att luckra upp bestämmelserna som bland annat innebär att journalisterna inte får vistas i korridoren runt plenisalen och inte heller i korridoren där talmannen har sitt rum. På en civiliserad arbetsplats står man inte utanför dörren och hänger.

Även om beroendeförhållandet mellan politiker och journalister är ett faktum menar Lipponen att ett alltför nära samröre inte är hälsosamt. Lipponen tror att han inte alls kommer att sakna talmansjobbet. Däremot nog arbetskamraterna i riksdagen. Det är också utan svårigheter han avstår från privilegierna som hör till talmansuppdraget.

"Jag ska börja i bilskola och kan mycket väl avstå från limousinen. Och till Sauli Niinistö vill jag säga att alla i sin tur får åka limousin."

Källa:
HBL logo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: