• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finlandssvenska dialekter

image1561Grankulla vapen

Jag har lyssnat på finlandssvenska dialekter och det var så intressant så jag måste dela med mig! Jag började med dialekten i mitt eget Grankulla, där jag växte upp. Det går bra att förstå, men det finns också text så att man kan följa med vad "yngre kvinna" och "äldre man" säger här.

image1563Eckerö vapen

Och här finns en inspelning från 1971 med en äldre kvinna på Eckerö, Åland. Åland var vårt "sommarställe" som barn och jag har alltid tyckt om den lite mjuka ålandsdialekten.

image1562Pedersöre vapen

Och så en inspelning gjord i Purmo, Österbotten, år 1974. Det är en yngre man, Peter Slotte, och en äldre man, Selim Sjöblom, som samtalar. Österbotten är ett härligt landskap och jag har haft förmånen att besöka Oravais flera gånger. Där pratar de en dialekt som man inte förstår i första taget, men med mig och andra "utsocknes" talar de en svenska som vi förstår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: