• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Justitieministerns man ber om ursäkt

Läs först Justitieminister Leena Luhtanen (sdp) avgår inte.

Efter att Leena Luhtanen förnekat allt som har med svart valfinansiering att göra gick hennes man Juhani Luhtanen ut med ett pressmeddelande där han bad om ursäkt:

”Jag är mycket ledsen för att min hustrus namn finns i rubrikerna på grund av mig, fast hon inte ens är delaktig. Hela betalningstrafiken i förra kommunalvalet, totalt 3 800 euro, sköttes via mig. Det är helt klart att vi haft räfst och rättarting hemma om den här saken. Min hustru godtar inte det skedda men förstår att jag på intet sätt menat illa. Jag har enligt egen uppfattning handlat helt enligt skattelagen. En sak har åtminstone blivit klar och det är att detta inte kommer att upprepas.”

Men: ”Ingenting har betalats svart”, säger Leena Luhtanen när hon valkampanjar på Sanomahusets valtorg. Uppgifterna i tidningen Iltalehti där hennes man säger att en svart betalning skett avfärdar hon som nonsens:

”Han säger inget sådant i Iltalehti. Tidningen citerar en bandinspelning där saker och ting sätts in i fel sammanhang.”

Där hon stod vid sdp:s valdisk verkade hon mycket avslappnad och på gott humör.

”Nu ska jurister mycket noga utreda den här affären, allt kommer att redovisas”.

Iltalehti publicerade i går utdrag ur ett telefonsamtal mellan Leena Luhtanens man, Juhani Luhtanen och den företagare som fått betalning av paret Luhtanen. Enligt Iltalehti säger företagaren:

”Ja, har det då skett en svart betalning?”

Juhani Luhtanen svarar:

”Nå, naturligtvis, eftersom jag gav dig pengar.”

Enligt Iltalehti betalade Juhani Luhtanen företagaren nästan 1 000 euro under bordet på en bensinmack i Helsingfors. Företagaren lär ha betalat skatt på summan. Men Leena Luhtanen har inte uppgett hela betalningen i sin valredovisning. Hon uppgav 2 800 i stället för 3 700 euro. I fredags var hon av den åsikten att detta saknar betydelse då pengarna kom från hennes man. Hon klassade hela nyheten som en anka. Senare under veckoslutet sa hon i ett pressmeddelande att påståendena om svart valfinansiering var grundlösa. Luhtanen har gett en jurist i uppdrag att utreda vilka åtgärder som kan vidtas mot tidningen Iltalehti.

Sdp:s partiledare Eero Heinäluoma skrev den 12 mars på sin blogg att justitieministerns man beklagat det inträffade och bett om ursäkt, och att han uppfattar Leena Luhtanen som en samvetsgrann människa och att han litar på henne när hon säger att hon inte var medveten om sin mans agerande. Han tycker ändå att hon kunde ha reagerat på uppståndelsen med större ödmjukhet. Det är bäst att rätta till fel när de uppstått, skriver han.

Källa, bl.a.:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: