• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Oklart om invandrares möjligheter att få bostäder

image1603På DN Debatt skriver en docent och en fil dr i nationalekonomi vid Växjö universitet en artikel med rubriken Bostadssökande invandrare nobbas åtta gånger av tio. De hänvisar till sitt fältexperiment (det har gjorts många liknande) där de låtit två personer med svenskklingande namn, Erik Johanssonoch Maria Andersson, och en med arabiskt/muslimskt namn, Mohammed Rashid, ringa runt och försöka skaffa sig en hyresrätt. Sedan redovisas av hur många gånger Maria, Erik och Mohammed fick kontakta hyresvärdar för att få napp.

Det visade sig att Maria fick många fler napp än både Erik och Mohammed (Mohammed fick minst svar). Med skribenternas synsätt är då både Erik och Mohammed i ett sämre läge än Maria: Erik nobbas fler gånger än Maria av hyresvärdar, Mohammed nobbas betydligt fler gånger.

Ingenstans i artikeln finner jag något om på vilka grunder, under vilka förutsättningar, dessa tre fiktiva personer (som ju hade kunnat vara verkliga och det hade också varit bättre att låta tre verkliga personer söka lägenhet…) har sökt bostad! Alltså: har alla tre t.ex. angett att de har anställningar? Har alla tre angett att de skött tidigare hyresbetalningar och har alla tre visat att de inte har prickar i kronofogdens register på grund av obetalda skulder? För om inte dessa grunder varit lika för alla så har de två debattartikelskrivarnas undersökning inget stort värde. En viss indikation ger den förstås, men bara densamma som har gällt i alla tider, även innan invandrare med muslimska/arabiska namn fanns i Sverige: hyresvärdar föredrar kvinnliga hyresgäster. Kalla det vad ni vill, men detta verkar vara – och ha varit – ett faktum. Kanske handlar det om någon sorts "positiv diskriminering", man har en känsla av – eller tror faktiskt – att kvinnor är lugnare och bättre än hyresgäster än män.

Vore jag hyresvärd så skulle jag vilja veta vilka som ska bo i mitt/mina hus! Jag skulle vilja veta att de arbetar och kan betala sin hyra, att de inte är prickade för större skulder eller upprepade småskulder och att de inte av någon anledning är vräkta från tidigare boende. Som hyresvärd har man ansvar för att alla hyresgäster, också de som redan bor i ens hus, får det som de betalar sin hyra för: ett tryggt och bra boende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: