• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Skidlegendaren Juha Mieto har aldrig varit i riksdagen

juha-mietoJuha Mieto
Foto: Riksdagen i Finland

Den skäggige skidlöparen Juha Mieto förstod redan när förhandsrösterna offentliggjordes att han skulle få sitt livs första jobb med månadslön. Centerkandidatens röstpott bara växte och stannade nära 14.000, en otrolig bedrift. Det kanske är hans okonstlade sätt. Eller så beror det på hans framgångar i skidspåret på den tiden när rå styrka var viktigare än psykologi och utrustning.

Nu ska Juha Mieto för första gången i sitt liv bo i en stad och jobba med papper. Allt blir nytt, han har aldrig ens besökt riksdagen. Hans formella utbildning begränsar sig till folkskolan.

”Men jag har förstått att man jobbar och sover borta tre dagar och sen får vara hemma fyra dagar,” säger Mieto medan han äter rågbröd och kantarellsoppa på restaurang Pitkä-Jussi i Kurikka.

På hans gård finns det staplar i olika form och fason. Mer ved finns inne i husen.

”Jag har ved så jag klarar mig fyra år utan att hugga.”

I över tjugo år skidade Mieto. Sedan dess har det gått ytterligare tjugo år. Under den tiden har han försörjt sig genom att vara sig själv. Varumärket Juha Mieto passar utmärkt för Fiskars yxor eller för att inviga ett köpcentrum. När Shell öppnade en ny servicestation drog han på sig en gul overall och tvättade vindrutor. Han anlitas också som talare.

”Jag har inte marknadsfört mig. Folk har sökt upp mig.”

En röd tråd i Mietos kampanj var att han inte lovade något. Det har han lärt sig av idrotten: om man lovar något finns det alltid någon som försöker se till att man misslyckas.

”Jag har bara sagt vad jag tänker säga om jag blir invald. Tre saker ska jag ändå hålla fast vid. Jag ska inte fördriva tiden med sprit eller kvinnfolk och man kommer inte att hitta mig på någon krog.”

Uppdatering den 22 april 2009:
Med tanke på att det i Juha Mietos kvalifikationer ingår att han är en av Finland största skidåkare genom tiderna och har gått ut folkskolan men ingen s.k. högre utbildning, så har han anförtrotts – och klarat av – synnerligen kvalificerade uppgifter i Finlands riksdag. Formell utbildning är inte allt. Hyvä, Juha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: