• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Apropå den fängslade svenske medborgaren i nedanstående inlägg

KonfliktHela programmet Konflikt i P1 lördagen den 24 mars handlade om Osman Yasin Ahmed som sitter fängslad i Addis Abbeba och om andra svenska medborgare i liknande situation. Osman Yasin Ahmed har tydligen en familj till i Somalia, fru och två barn, förutom den fru och de sex barn han har i Rinkeby. Det innebär att det här inte var första gången han återvände till det land han en gång flytt ifrån för att söka asyl i Sverige.

Det sätt varpå vissa länder griper och låser in människor utan konkreta anklagelser och utan rättegång är förstås helt förkastligt och måste skarpt fördömas. Men, som utrikesminister Carl Bildt sa i en riksdagsdebatt, så ger inte ett svenskt medborgarskap något automatiskt skydd när man väljer att åka till länder där sådant försiggår. Detta känner folk mycket väl till, men reser ändå för att sedan, trots att man tog stora risker, kräva att Sverige ska "ta ut" dem när det går illa.

Jag har svårt att se att staten ska vara förmyndare åt myndiga människor som frivilligt reser tillbaka till länder de flytt ifrån med full vetskap om vad som kan hända dem när de gör det. Dessutom är det ingen som vet varför den nu aktuelle mannen valt att befinna sig i Somalia sedan november 2006 och vad han gjort där. Han måste också ha besökt landet vid minst ett tillfälle tidigare, det kan man kan sluta sig till eftersom han har ett barn där som är sju månader gammalt.

Har mannen begått brott, t.ex. terrorhandlingar, deltagit i krig eller liknande så kommer han att dömas efter landets lagar, hur de än ser ut. Precis som en person som begår brott här döms efter svenska lagar. Har han inte gjort något alls utan bara åkt tillbaka ett antal gånger för att skaffa en familj till där nere och är han enbart svensk medborgare och inte har dubbelt medborgarskap så kommer han förhoppningsvis att släppas och få resa tillbaka till Sverige. Ingenstans i reportagen i P1 framgår om han har behållit sitt somaliska medborgarskap vid sidan av det svenska. Det är en mycket viktig uppgift eftersom det är så – och det känner människor med dubbelt medborgarskap till – att om man är medborgare i sitt ursprungsland och befinner sig där, då är det detta medborgarskap som "tar över". Också ett annat land, ett grannland, i detta fall Etiopien kan välja att se honom som somalisk medborgare framför svensk.

Läs utrikesminister Carl Bildts svar i riksdagen den 28 februari 2007 på frågorna 2006/07:680 Insatser för svenska medborgare i Somalia och 2006/07:702 Svenska medborgare fängslade i Etiopien här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: