• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Svensk medborgare fängslad i Etiopien

Den svenske medborgaren Osman Yasin Ahmed sitter fängslad i Addis Abbeba sedan i början på februari. Han greps tillsammans med sin fru och två barn på gränsen mellan Somalia och Kenya, när han var på flykt från kriget i Somalia, och även hustrun och de två barnen sitter nu inlåsta i Addis Abbeba.

SR logoOsman Yasin Ahmed har, enligt SR Ekot, lyckats ringa från fångenskapen i Addis Abeba till sin bror Sahal Yasin Ahmed i Stockholm och begära att brodern ska hjälpa honom ”pressa så att UD i Sverige tar ut honom”.

Det är lite svårt att förstå att människor som sökt asyl i Sverige och fått en fristad här, sedan beger sig tillbaka till det land varifrån de flytt och när de sedan råkar illa ut kräver att Sverige ska ”ta ut dem”. Särskilt om dessa personer har dubbla medborgarskap så vet de att det är deras ursprungsnationalitet som ”tar över” när de befinner sig i hemlandet eller i länder i samma region. Den informationen finns mycket tydligt angiven på Migrationsverkets hemsida och ges också till alla som beviljas svenskt medborgarskap och samtidigt behåller sitt hemlands medborgarskap. Också människor som valt att ha enbart svenskt medborgarskap kan råka illa ut i de länder de en gång flytt ifrån, dessa länder kanske helt enkelt inte accepterar att personen avsagt sig sitt urpsrungsmedborgarskap. Så här står det bland annat i Migrationsverkets information:

Rättsskydd utomlands

Bara den som endast har svenskt medborgarskap kan räkna med fullt svenskt rättsskydd utomlands. Den som även har ett annat medborgarskap än svenskt betraktas nämligen i det andra landet som medborgare endast där. Sverige har då små möjligheter att hjälpa personen om han eller hon råkar illa ut. (Läs mer här och klicka på ”Medborgarskap”).

Människor måste ta ansvar för sig själva och sina liv och när man mycket väl känner till att det kan vara farligt att återvända till de länder man flytt ifrån så kan man inte kräva att Sverige ska agera när man med öppna ögon väljer att återvända dit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: