• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

“Svenskarna i botten på förmögenhetslistan “

image1613Nationalekonomen Dick Kling har skrivit en bok med en titel som gör att man blir lite nyfiken: Radhusproletärer och ombudskapitalister. Det är bra att man blir nyfiken och det är ännu bättre om man läser och begrundar innehållet i boken.

Under rubriken Svenskarna i botten på förmögenhetslistan presenterar Dagens Industri om boken och skriver bland annat att "vår finska granne är dubbelt så rik som svensken och italienaren sex gånger så rik. Det visar en internationell ranking över folks nettoförmögenhet som SCB varit med och tagit fram." Läs artikeln här, det är skrämmande läsning som borde få folk att vakna till.

Många borde läsa Radhusproletärer och ombudskapitalister! "Kunskap är makt", heter det, och ju mer vi vet och förstår om vår omgivning, vårt samhälle – desto bättre beslut kan vi fatta. Några håller kanske inte med om att människor borde betros med lite mer eget ansvar och ha större bestämmanderätt över sina pengar men de allra flesta gör det förmodligen. I varje fall får man sig en rejäl tankeställare när man läser detta i en debattartikel i Expressen av Dick Kling och Timbros chef Maria Rankka:

"När företagen går bra får chefer och ibland anställda bonus. AB Sverige går bättre än någonsin, därför borde varje svensk få bonus. Dela ut överskottet – ge varje medborgare lika stor del av budgetöverskottet."

Det låter sunt och riktigt och som något som man kanske skulle kunna kalla för "folkkapitalism"!

Boken kostar 59 kronor plus porto och kan beställas här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: