• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Det blev inget monument, det blev ett porträtt av en liten människa

Först får vi i åratal dras med en megalomanisk statsminister; narcissistisk och självupptagen och egotrippad och med så dåligt självförtroende och så stora komplex att han måste ta kontrollen över precis allt själv. När Sverige äntligen blir av med honom – vilket skulle ha skett långt tidigare om inte hans egna partikamrater varit så fega och mesiga – så matas vi omedelbart med en dokumentärserie om fyra timmar om denne man, som om han vore Kim Il Sung eller Kim Jong Il eller Stalin eller någon annan självglorifierande s.k. Stor Ledare.

Ju mer man ser av dokumentärmaterialet, desto mindre framstår denne man som med järnhand – men kanske inte världens största intelligens – har styrt Sverige i över ett decennium. Han vräker ur sig otidigheter och obehagliga omdömen om sina arbetskamrater, de ministrar och andra medarbetare som han – märk väl! – själv har valt att omge sig med, som han de facto har handplockat!

En del av det han anklagar sina forna arbetskamrater för är på gränsen till sjukt. Som t.ex. att likna Erik Åsbrinks avsked vid en statskupp! Och som han behandlade sin förra fru är ju bortom allt normalt beteende. Han höll henne kvar i ett dött äktenskap under lång tid för att han var så orolig för att det skulle komma att skada honom och hans image som statsminister – och partiet och SVERIGE – om de skiljdes. Alltså ombads eller beordrades hon att fortsätta vara gift med honom i sju olyckliga år. Man kan förstås undra varför hon accepterade det, och man kan också undra varför så många andra människor i denne mans närvaro tillät sig att hunsas av honom.

Här ett citat ur Sundsvalls Tidning:
"En alldeles för stor del av programtiden upptas av en hånleende gubbes nedlåtande och oemotsagda omdömen om andra människor. Alla andra är inkompetenta."

Det blev inget monument över Den Store Ledaren, som han i sin storhetsvansinnighet hade trott. Det blev ett sjaskigt porträtt av en liten, feg, svag och mesig person utan självförtroende och med starka mobbningstendenser. Det är så folk kommer att minnas honom. Men det hade han inte förmåga att inse och inga rådgivare heller, som vågade säga åt honom att "det där är det dummaste du kan göra".

Ett av de absolut märkligaste och mest obegripliga uttalandena står dokumenteraren själv för i en intervju med Cecilia Hagen i Expressen den 24 mars.

Cecilia Hagen frågar: Hela Sverige har talat om de här programmen i veckan, i tv-soffor, i fikarum, i radion, på bussen, i spalterna.

Erik Fichtelius svarar: Det har varit häftigt och lite överraskande. Att det skulle bli så mycket hade jag aldrig trott. 1,3 miljoner såg de två första avsnitten, 1,5 miljoner det tredje.

Notera att detta är mannen som jobbat med journalistik sedan slutet av 1960-talet och public service sedan början av 1970-talet och som har fått Stora Journalistpriset och som har skrivit en bok om nyhetsjournalistik!!! Och han fattar inte att det kommer att bli ett himla liv om hans dokumenterande och dokumentation av den förre statsministern? Vad trodde han? Hur verklighetsfrämmande är han? Lika mycket som hans intervjuobjekt?

Här är ett ytterst litet urval relevanta länkar:
Perssons många ansikten – Svenska Dagbladet den 25 mars
Förvirring om vem som sa vad – GP den 25 mars
Persson fick en "uppenbarelse" om att vinna valet – Expressen den 25 mars
Personbedömare Persson – Sundsvalls Tidning den 25 mars
Ordförande Persson – SVT:s sajt med en massa länkar och videoklipp om mannen, dokumentären och om dokumenteraren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: