• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Försäkringskassan svarar 1

FörsäkringskassanSe först inlägget nedan! Försäkringskassan ska ha en stor eloge för sitt snabba svar. Det tog bara en och en halv timme innan svaret kom och det får man säga är föredömligt och mycket positivt i ett land där man är van vid att myndigheter tar gooood tid på sig att svara medan undersåtarna får kort tid på sig att inkomma med sina yttranden och krav.

Här är svaret från FK:

Jag förstår om du tycker att reglerna är krångliga. Det är många som uppfattar reglerna kring bostadsbidrag så. Det du beskriver har att göra med att bostadsbidraget är preliminärt när det betalas ut från början, det stäms sedan av mot den taxerade inkomsten för varje kalenderår. Det är inget som Försäkringskassan bestämt utan så är reglerna utformade. För vissa som får högre inkomster i slutet av året kan det ge de effekter som du beskriver. Anledningen till att skulden stiger är att Försäkringskassan också ska ta ut ett återbetalningsbelopp som är reglerat.

Försäkringskassan tar ut en aviserings- och bokföringsavgift om

– det finns en överenskommen avbetalningsplan

– om gäldenären har fått en skriftlig bekräftelse av betalningsplanen där det står att avgiften tas ut och kostnaden för varje avbetalningstillfälle och antalet avbetalningstillfällen är angiven i planen.

Avgiften är inte lagreglerad, men följer enligt fast praxis i inkassobranschen den lagreglerade avgiften för påminnelseavgift (lag om ersättning för inkassokostnader m.m.och förordning om ersättning för inkassokostnader m.m.). I dessa lagar är avgiften angiven till högst 50 kr som Försäkringskassan alltså tar ut för arbetet med att skicka ut månatliga avier och bokföra avbetalningarna. Datainspektionen är tillsynsmyndighet över inkassohanteringen och ger ut ett allmänt råd som Försäkringskassan följer. Avisering över Internet har vi inte men vi tittar på olika sätt att underlätta för dem som har återbetalning.

Jag har påpekat för FK att det är otillständigt att man tar ut 50 kronor för "arbetet med att skicka ut avier". Extra obehaglig blir den här skyhöga hanteringskostnaden med tanke på de miljoner som aldrig kommer in p.g.a. att FK inte lyckas spåra smitare utomlands och andra…

Detta måste ändras! Det är fattiga studerande och ensamstående mammor och andra lågavlönade som är de som drabbas av FK:s stela bidragssystem och som pungslås på 50 kronor varje gång de ska delbetala de belopp som FK kräver tillbaka.

Sedan vill jag också veta vad det är för "avgift" på 4,06 procent som FK också tar ut av dessa återbetalningsskyldiga människor. I det beslut som FK tillställt den unga studerande kvinnan som uppmärksammat mig på det hela står nämligen att beloppet hon ska återbetala är 4.000 kronor. På detta belopp tar FK ut ett belopp på 162 kronor som de kallar "avgift". Ingen förklaring ges, det står bara "Avgift 4,06 procent".

Det får väl vara någon måtta på hur statliga myndigheter i kraft av sin maktstälning kan pådyvla folk "avgifter" och "avikostnader"!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: