• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Märkliga rutiner på Försäkringskassan

FörsäkringskassanJag känner en ung kvinna som studerar till ett prestigefyllt yrke som kräver många år av försakelser. Hon är ordentlig, hon är plikttrogen – hon är en person som gör rätt för sig på alla sätt. På grund av de minst sagt märkliga regler som Försäkringskassan tillämpar blev hon återbetalningsskyldig av en summa på drygt 4.000 kronor när hon fick ett extrajobb.

Den unga kvinnan hade alltså lyckats skaffa sig ett extra jobb vid sidan av studierna. Hon sökte inte fortsatt bostadsbidrag eftersom hon förstod att hon inte längre skulle vara berättigad till det. FK högg som en kobra: den ordentliga unga kvinnan fick veta att den lilla extainkomsten nu skulle räknas in redan från början av året (då hon varken jobbade eller hade en aning om att hon skulle lyckas få ett extra jobb). Och FK räknade ut att hon måste betala tillbaka drygt 4.000 kronor. Samtidigt verkar FK inte ha särskilt stor koll på vilka som flyttar utomlands och som får bidrag och sjukpenning etc som de definitivt inte är berättigade till…

Alltnog: den ordentliga och plikttrogna kvinnan kontaktade FK och gjorde upp en återbetalningsplan eftersom summan var alldeles för hög för henne att klara av med de små inkomster hon som studerande har. Hon bad FK om information för att kunna göra återbetalningarna via sin internetbank. Då kom nästa kalldusch! FK säger (påstår!) att de "inte har system som stödjer utskick av elektroniska avier" och att de därför skickar ut pappersavier för varje inbetalning OCH – hör här! – varje inbetalning kommer att kosta den unga kvinnan 50 kronor! 50 kronor per gång som hon återbetalar en del av de pengar FK kräver tillbaka av henne! Det låter som ocker! Dessutom berättar hon att "när de skickar ut kravbrevet på det man fått för mycket i bidrag, lägger de på en viss procent på den summan, vilket gör att man redan där betalar tillbaka mer än man fått av dem från början. 4.000 kronor blev hux flux 4.162 kronor när det skulle betalas tillbaka…"

Nu ska jag fråga FK vilka tider de lever i när de inte kan ge betalningsinformation (avisera) via internet! Och varför de tar 50 kronor för att skicka ut pappersavier. Och hur en skuld på 4.000 kronor blir 4.162 kronor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: