• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    april 2007
    M T O T F L S
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Påsk 1: Mignonägg

mignonaggSnart är det påsk. Till påsken hör inte bara vanliga ägg utan också Fazers mignonägg – handgjorda sedan 1896. De brukade ligga i barndomens äggkorg, målade eller färgade som alla andra ägg. Så fick man ta ett ägg och hade man tur kunde det vara ett mandel- och nötnougatfyllt mignonägg.

Så här skriver di.se:

Mignonägget har tillverkats av Fazer i 105 år. Det var bolagsgrundaren Karl Fazer som ursprungligen började tillverka äggen för det ryska hovet. I påsk äter finländarna 1,5 miljoner Mignonägg. Totalt tillverkar Fazer 1,8 miljoner Mignonägg per år.

”Cirka 300.000 ägg exporteras. Mest går till Tyskland sedan följer Kanada och därefter Sverige”, säger Aku Lipsanen, produktionsansvarig hos Fazer.

De urblåsta och tvättade äggskalen levereras av Scanägg utanför Åbo. Äggskalen fraktas till Fazers huvudfabrik i Vanda utanför Helsingfors där de fylls med nougatchoklad.

Läs mer om Fazer och deras mignonägg här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: