• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2007
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En flicka är försvunnen i Syrien

En flicka på 17 år har "försvunnit", troligen kidnappats i Syrien. Alla tidningar skriver. Bl.a. GP som kallar henne "en 17-årig kvinna med syriskt påbrå" när i själva verket familjen verkar vara från Syrien. SR skriver på sin sajt att "En 17-årig flicka från Örnsköldsvik har under oklara omständigheter försvunnit under en semester i Syrien." "Semester" i det land man har flytt ifrån och som man har sökt skydd/asyl i Sverige från?! TV4 rapporterar: "Tonårig svenska försvunnen i Syrien" – vilket tyder på att hon måste ha svenskt medborgarskap. Men det framgår inte med säkerhet i texten.

Inget sägs om flickans medborgarskap i någon text. Har flickan syriskt medborgarskap och väljer att resa dit sker det givetvis helt på hennes eget och hennes familjs ansvar. De gör ett aktivt val, ingen tvingar någon att resa tillbaka till ett land de har flytt ifrån när de har fått uppehållstillstånd. Om flickan har dubbla medborgarskap, om hon ärr såväl svensk som syrisk medborgare, då vet familjen att medborgarskapet i hemlandet tar över om man befinner sig där. Svenska lagar gäller givetvis inte för en syrisk eborgare i Syrien och då spelar det inge roll att man har ett annat medborgarskap också. Det framgår mycket tydligt när man beviljas medborgarskap i Sverige:

Bara den som endast har svenskt medborgarskap kan räkna med fullt svenskt rättsskydd utomlands. Den som även har ett annat medborgarskap än svenskt betraktas nämligen i det andra landet som medborgare endast där. Sverige har då små möjligheter att hjälpa personen om han eller hon råkar illa ut.

Och om man väljer att resa tillbaka till ett land som man säger sig ha flytt ifrån för att man behöver skydd, hur kan man då, när man har fått uppehållstillstånd i Sverige, återvända dit? Vad var det då man flydde ifrån? Varför ska Sverige bevilja asyl om man inte har några problem med att återvända till hemlandet? Det liknar då mer invandring än flyktingskap, och svenska lagar tillåter inte den typen av invandring.

Självklart hoppas man att flickan ska hittas oskadd. Men frågan kvarstår: Om man reser man tillbaka till ett land som man har flytt ifrån, varför sökte man då asyl i Sverige?

Och en stilla undran: Gick inte den 17-åriga flicka i skolan? Kan hon bara "ta semester" i så fall?

Läs tidigare inlägg på samma tema: Den som har dubbelt medborgarskap har själv valt det (8 januari 2007, Svensk medborgare fängslad i Etiopien (24 mars 2007), Apropå den fängslade svenske medborgaren i nedanstående inlägg (24 mars 2007).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: