• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2007
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Varför är svenskar som lever nästan längst i världen så mycket sjukare än andra folk?

I en kort intervju i Svenska Dagbladet den 14 april 2007 svarar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson så här på frågan ”Handlar det inte i första hand om att få ner fusket?”:

”Nej, absolut inte. Det handlar inte om att jäklas med arbetstagarna. Tvärtom.”

Vad då ”Tvärtom”? Och varför hugger hon tillbaka med att ”Det handlar inte om att jäklas med arbetstagarna”? Det är väl ingen som har påstått det! Varför säger hon inte tydligt och klart som det är, att det givetvis är en av anledningarna? Det är klart att andra anledningar, som de hon anger, som att man i tid kunna stödja och hjälpa arbetstagare och därigenom minska risken för längre sjukskrivningar, också finns. Men det är bara dumt och hon tappar i trovärdighet när hon försöker låtsas som om fusket inte är en faktor i det hela.

Till alla dem som tror att Sverige har världens bästa sociala förmåner är det viktigt att säga att det är långt från sannigen. Det kanske har varit så för ett antal decennier sedan, men det är inte så idag. Titta t.ex. på Tyskland på olika områden och titta också gärna på Finland. Hur kommer det sig förresten att Sverige, vars invånare är bland dem som lever längst i världen (tätt följt av Finland), är så otroligt mycket sjukare än finländarna? Hur är det möjligt att ett så långlivat folk är så fruktansvärt mycket sjukare än ett grannfolk som lever ungefär lika länge?

I Finland är huvudregeln den att man ska visa läkarintyg från första dagen. Det är inga som helst problem eftersom företagshälsovården är mycket väl utbyggd i landet. Stora företag har egna läkare, mindre företag har avtal med läkare eller hälsovårdscentraler och den som blir sjuk kan genast gå och få medicin eller annan hjälp – eller bli sjukskriven. Dessutom: arbetsgivaren kan givetvis besluta att läkarintyg inte behöver lämnas in från första dagen och på många arbetsplatser är det också så. Läs mer och ta del av statistik och andra uppgifter här och titta in under:

Läs dessutom här under rubriken 0,8 % i Finland, 13,7 % i Sverige… om den finske småföretagaren från Torneå som öppnade butik i Luleå och chockad berättade:

”På finska sidan belastade sjukfrånvaron budgeten med 0,8 %, alltså inte ens en procent, av lönesumman. Det blev en chock att sjukfrånvaron på den svenska sidan kostade oss 13,7 %!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: