• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2007
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Studentexamen i Finland

Finlandssvensk studentmössaI Finland, där studentexamen är en examen på riktigt, skrevs realprovet i mars. Här finns provet i livsåskådning och här är provet i kemi. En av uppgifterna i kemi lyder:

l. Förklara kort vad som förstås med följande begrepp:
a) amfolyt, b) omättat kolväte, c) heterocyklisk förening, d) fett, e) polymerisation, f) diffusion.

En annan uppgift lyder:

3. a) Förklara vilka bindningskrafter som förekommer mellan molekylerna eller jonerna i följande föreningar: NH3(l), HI(l), LiF(s), 12(s). (3 p.)
b) Välj någon av dessa föreningar och förklara hur de bindningar som förekommer där påverkar föreningens kemiska och fysikaliska egenskaper.

Provet Modersmålet I, textkompetens (svenska) finns här och Modersmålet II här. Och provet i filosofi finns här. Två av de uppgifter ur filosofiprovet som finlandssvenska abiturienter hade att ta ställning till lyder:

I olika kulturer definieras moral på olika sätt. Kan det finnas moraliska sanningar, om det inte råder enighet om vad moral? Ge exempel på moraluppfattningar som skiljer sig från varandra i olika kulturer. Använd dig av dina kunskaper i religion eller livsåskådningskunskap och historia.


Det sägs att i paradiset och i helvetet finns det ingen rättvisa. Kan man föreställa sig ett sådant naturligt tillstånd, där det inte råder någon som helst rättvisa? Varför behövs det rättvisa i samhället?

Och slutligen: Matematikprovet, kort lärokurs, finns här och Matematikprovet, lång lärokurs, finns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: