• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2007
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Varför så få kvinnor?

image1688Det här är uppgifter från Statistiska Centralbyrån, SCB, som visar hur många människor från olika språkområden som läste svenska för invandrare under läsåret 2004/05 (det finns tydligen inte nyare statistik).

Vad jag slås av är att det från varje språkområde, bland alla nyanlända asylsökande och invandrare, är betydligt fler män än kvinnor som läser svenska. Bland de spansktalande är staplarna nästan jämnlånga, likaså bland fransk- och portugisisktalande, men bland alla andra är antalet män betydligt fler än kvinnor och bland arabisktalande är den enorm.

Vad beror skillnaderna på? Är det så att det är så många fler män än kvinnor som kommer hit? Det är mycket möjligt, men brukar inte de flesta få hit sina familjer också, och i dem ingår ju kvinnor? Eller är det så att Sverige accepterar att kvinnorna skyller på att de har barn, att de inte har tid, att deras män inte låter dem gå i skolan och låter dem "slippa" etc?

Det bör vara obligatoriskt och knutet till de bidrag som utbetalas, att samtliga hitkomna går och lär sig svenska. Också kvinnor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: