• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  april 2007
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Krav i Saudiarabien: Egna badstränder för kvinnor

Asharqw al awsat arabiskaKrav på "all-female beaches", d.v.s. badstränder endast för kvinnor, har förts fram i en doktorsavhandling vid Jeddah Faculty of Education for Girls. Studien presenterades av saudiska Amal Sheikh och tar upp frågan om rekreationsmöjligheter för kvinnor i Jeddah, och avslöjar att 96 % av stränderna i norra Jeddah är privatägda. Detta är ett hinder för att genomföra kravet på stränder enbart för kvinnor, men också för att skapa möjligheter för turism.

Avhandlingen pekar på att om man ska kunna konkurrera om turismen med andra länder i regionen, så som Dubai, Salalah och Qatar, måste man tänka om vad gäller stränderna.

"Vi har en underbart vacker kustlinje, men de höga murar som byggts av dem som äger hus vid havet runt om i Jeddah, förstör utsikten över havet," konstaterar Amal Sheikh i sin avhandling. "Havet kan bara ses på flera kilometers avstånd. Något måste göras för att stränder ska bli tillgängliga och möjliggöra för Saudiarabien att ta steget in i turistsektorn och ta del i den regionala konkurrensen."

Vidare framhålls vikten av att kravet på öppna stränder möts för att svara mot unika omständigheter i det saudiska samhället.

"Det vore lämpligt att vi kunde ha öppna och könssegregerade stränder också här i Saudiarabien, som till exempel i Beirut och Alexandria, där man kan erbjuda avskildhet för kvinnor samtidigt som man anpassar sig till sharia-lagarna."

Avhandlingen framhöll också att allmänna parker och gator inte är lämpliga platser för rekreation och friluftsaktiviteter. De anses för farliga för barn, ohygieniska och med för mycket avgaser samt nedskräpning och förstörelse av okänsliga besökare. I en sammanfattning påpekas att rekreationskulturen är undermålig på de flesta områden i samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: