• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Syriskt par i Gävle fick svenskt medborgarskap på falska grunder

ArbetarbladetDet här berättar Arbetarbladet den 11 maj 2007:

Par i Gävle bluffade – fick svenskt medborgarskap
Ett par i Gävle fick svenskt medborgarskap på irakiska handlingar, nu säger de att de är från Syrien och vill ändra uppgifterna i folkbokföringen. Skatteverket har polisanmält och paret har dömts för grov urkundsförfalskning.

En månad efter att det svenska medborgarskapet trädde i kraft begärde paret att deras rätta nationalitet och namn skulle föras in i folkbokföringen. Skatteverket vägrade att godkänna ändringarna och polisanmälde.

En jurist på Skatteverket säger att det är vanligt att asylsökande lämnar falska uppgifter och senare vill rätta dessa när de fått uppehållstillstånd. Däremot är det ovanligt att osanningen leder till åtal och fällande dom. Juristen hade velat att Gävle tingsrätt hade väntat in att länsrätten hunnit pröva Skatteverkets beslut om vilken identitet som är den rätta. Nu riskerar paret att bli dömt för att ha lämnat falska uppgifter men tvingas leva vidare i falsk identitet.

Jag har påpekat för relevanta personer på högre nivå att detta bara är början, att med den slarviga och snabba hantering av mängder av asylärenden som sker idag så kommer vi att få se inte hundratals utan förmodligen tusentals liknande fall framöver. Men i blåögda Sverige rycker man på axlarna och ”kan inte göra något”. M.a.o. så är signalen densamma som på så många andra områden i det svenska samhället: gör vad du vill, det blir inga konsekvenser att tala om ändå!

Så här är det i grannlandet Finland:

Finlands flagga mörkare blått korsFörlust av finskt medborgarskap
En person som genom att ge felaktiga eller vilseledande uppgifter har förvärvat finskt medborgarskap på ansökan eller efter anmälan kan förlora sitt finska medborgarskap. En person som har förvärvat medborgarskap på grundval av faderns finska medborgarskap kan förlora sitt medborgarskap om faderskapet upphävs.

En person med flerfaldigt medborgarskap förlorar automatiskt sitt finska medborgarskap vid 22 års ålder, om personen inte har haft tillräckligt stark anknytning till Finland.

Sverige lär sig ingenting av historien och sticker som vanligt sitt kollektiva huvud i sanden tills det är för sent.

© denna blogg. Vid citat, vänligen länka till originalinlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: