• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Lägg ner BO nu!

image1714En feg chef som verkar hellre vilja dö än säga något som hon tror inte är politiskt korrekt är Lena Nyberg hos Barnombudsmannen – BO. Det är en myndighet som ännu inte fått nådastöten, trots att den under alla år den funnits mest verkar ha varit något av en skyddad verkstad där man vänt papper och citerat gamla rapporter och ägnat sig åt opinionsbildning, vilket inte är en myndighets uppgift. Kanske lite hårt uttryckt, men det är för att den myndigheten aldrig någonsin har lyckats övertyga mig om att den behövs. Lägg ner den här BO snarast! På vilket sätt har BO någonsin konkret och starkt stått på barnens sida?

Sune Fridell för BOLena Nyberg
Foto: Sune Fridell för BO

Den 2 april i år skrev jag denna text: Jag håller helt med PM Nilsson på Expressen: Lägg ned BO! Och efter att jag hörde Lena Nyberg (BO) i Sveriges Radio häromdagen, då hon kommenterade reportern Evin Rubars program Det svenska sveket i SVT, blev jag ytterligare stärkt i den åsikten och övertygad om att hon knappast gör någon reell nytta. Och det har hon 860.000 kronor om året för att göra! (Här finns BO:s årsredovisning för år 2006)

Så här skriver Ann-Charlotte Martéus på ledarsidan i Expressen den 15 maj:
Det är tragikomiskt att BO nyligen lanserade tjugo år gamla, internationella siffror om småbarns anknytningsproblem som ett färskt, svenskt larm. Nu vägrar Nyberg att ens reflektera över fem år gamla, svenska siffror som antyder att invandrarbarn agas mer än svenska.

En BO som gärna larmar om att bondgårdar måste barnsäkras och om att svenska barn blir stressade av läxor, men som inte vill veta absolut allt om barnagan i Sverige? Vad fyller en sådan BO för syfte?

Och så här skriver en debattör på SR:s sajt för programmet Ring P1, i en kommentar till Evin Rubars reportage:
Det mest skrämmande var dock att se och höra de personer som egentligen ska stå på barnens sida och värna om deras rätt; barnombudsmannen Lena Nyberg och generalsekreteraren för rädda barnen Charlotte Petri Gorgitzka.

Trots flera undersökningar som visade på att utlandsfödda barn är en klart tillhör en riskgrupp för aga, uppgav barnombudsmannen Lena Nyberg att hon inte kände till några sådana skillnader mellan utlandsfödda och svenska barn. Istället framhöll hon med emfas att många utlandsfödda föräldrar själva blivit utsatta för aga. Det var de utlandsfödda föräldrarna som skulle visas förståelse enligt Lena Nyberg.

Regeringen! Ta bort den där fega myndigheten och satsa en bråkdel av pengarna (över 21 miljoner kronor under år 2006, om jag förstått rätt när jag tittat i deras årsredovisning) som den har slukat på BRIS! BRIS verkar finnas till för barnen snarare än för att en avdankad politiker ska ha någonstans att sitta och lyfta en hög lön på en myndighet som inte bryr sig om barnen på riktigt och på djupet! Ge bara för Guds skull inte BRIS för mycket pengar så att de mister sin gnista och sitt engagemang! Med en fjärdedel eller så av vad BO kostar tror jag de kan göra oändligt mycket mer nytta än vad BO någonsin ens varit i närheten av!

Flera gånger har jag skrivit om onödiga myndigheter. Bland annat i följande texter: Göran Persson ska inrätta ännu en myndighet! (21 maj 2005), Om hårdare tag mot långsamma myndigheter (31 maj 2006), Dagens suck: Hur kan någon orka bli upprörd över saknade mångfaldsplaner? (29 augusti 2005), Om att lägga ner myndigheter (18 april 2006), Om meningslösa – och dyra! – statliga myndigheter (23 juli 2006), Storstäda bland myndigheterna (kolumn på Svenska Dagbladets ledarsida den 20 september 2006), Myndigheter läggs ner (16 oktober 2006). Och några har redan förpassats till begravningsplatsen för avlidna statliga verk, saknade av få; andra är på väg dit. BO bör höra till dem. Lena Nybergs förordnande som BO går ut i år och det passar alldeles utmärkt att lägga ner myndigheten i samma veva!

P.S. Det är möjligt att andra anställda på myndigheten gör ett bra eller hyfsat jobb och verkligen ägnar sig åt barn och inte att ducka eller producera papper. Men man ser och hör ju inte särskilt mycket av dem. Det ärså gott som alltid denna Nyberg som figurerar i offentligheten. Så jag kan verkligen inte dra hela personalen över samma kam som jag drar deras chef!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: