• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Möte i Nynäshamn

Fri foretagsamhetDen 21 maj talade jag till och med egen- och småföretagare i Nynäshamn, tillsammans med Patrik Karlsson från Svenskt Näringsliv. Det var trevligt eftersom de som kommit till mötet var intresserade och det också gavs tillfälle till meningsutbyte och dialog. Flera av dem som kommit till mötet inom ramen för kampanjen Fri företagsamhet var själva egenföretagare, alltså "enskilda näringsidkare" utan anställda.

Många kände igen sig och höll också med om att de pålagor som finns är för tunga: både skatt på minst 30 % och 31 % sociala avgifter. Dessutom ingen självklar möjlighet att ha semester, ytterst dålig sjukersättning, a-kassa endast om man lägger ner verksamheten etc. Lagstiftning, byråkrati, skatter etc är direkt olämpliga för egen- och microföretagare och ingen verkar bry sig om det. Läs mer bland annat på egenforetagarna.se och min kolumn i SvD idag.

Men allt är givetvis inte nattsvart och det finns absolut också många positiva sidor med att vara liten företagare. Som någon vid mötet sa så är det skönt att man inte behöver ha någon chef över sig och att man bestämmer själv hur man planerar sin tid och när man vill utföra sitt arbete etc.

Det var också kul att se lite av det trevliga Skärgårdshotellet där Marita Andersson huserar (och hennes man och några till). Stämningen var gemytlig och lunchen var både lätt, fräsch och god. Rekommenderas, om man är på besök i Nynäshamn!

Pia Lowenborg & Lena DafgårdMarita Andersson & WestermanSkargardshotellet interiorBilderna från vänster: Pia Löwenborg och Lena Dafgård, egenföretagare (Lena D dessutom doktorand), Marita Andersson, ägare av och chef för Skärgårdshotellet och fiskargubben Westerman på ljugarbänken och interiör från den fräscha matsalen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: