• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Migrationsverket anser inte att verkställighetshinder föreligger för två vietnameser

Migrationsverket logoLäs först inlägget Och hit vill Sverige skicka asylsökande som av sin ambassad stämplats som landsförrädare! och de länkar som hänvisas till i det inlägget.

Den 24 maj 2007 fattade Migrationsverket, trots omfattande dokumentation om det omöjliga i att få handlingar och kunna återvända, beslut om att verkställighetshinder inte föreligger och att vietnameserna Thanh och Hoa ska lämna landet. Hur det ska gå till, när det inte har gått sedan snart fem år (Thanh) och snart fyra år (Hoa), anges inte.

Båda två har, mot alla odds, lyckats skapa sig en hyfsad tillvaro i Sverige och kommit in i samhället under den tid de har väntat resp haft tillfälliga uppehållstillstånd. Nu slås allt sönder igen och fortfarande kommer de inte att kunna sändas tillbaka till Vietnam!

Migrationsverket beviljar uppehållstillstånd på – bokstavligt talat – löpande band åt alla som säger sig vara irakier från Bagdad, utan den utförliga kontroll och utan den gedigna individuella prövning som verket enligt lag ska göra, och som görs för asylsökande från andra länder. På två, tre månader får människor med pass utfärdade på falska grunder permanent uppehållstillstånd här. Missbruket är stort och lögnerna är många. Men Migrationsverket sväljer det mesta. OBS! För undvikande av missförstånd: Härmed absolut inte sagt att inga irakier som säger sig fly från helvetet i Bagdad talar sanning eller att ingen skulle vara i behov av och ha rätt till skydd i Sverige! Men de som säger sig komma från Bagdad skulle kunna beviljas tillfälliga uppehållstillstånd, inte permanenta efter bara några få månader i Sverige. Då skulle man ha tid och möjlighet att kontrollera att de som söker asyl också är de som de utger sig för att vara och att de verkligen är från Irak och inte Syrien (läs här och här) eller Turkiet eller något annat land, men med irakiska pass som getts på falska grunder.

Som en erfaren medarbetare på Migrationsverket säger: "Verket tycks tillämpa en gräddfil, en särskild, outtalad – eller kanske rentav uttalad – praxis vad gäller irakierna." Men lagen medger inte något sådant! Däremot stadgar lagen att när det inte går att återsända någon till hans/hennes hemland så ska uppehållstillstånd beviljas med hänvisning till verkställihetshinder. Men outtalad praxis vad gäller irakier som varit här några månader går före lag om verkställighetshinder för vietameser som varit här i snart fyra resp fem år. Och ingen bryr sig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: