• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

“Ingen liten lort”

ingen-liten-lortBoken om Astrid Lindgren som opinionsbildare har fått titeln Ingen liten lort. Den har alldeles nyss kommit ut på Rabén & Sjögrens förlag, som presenterar den så här:

Astrid Lindgren skrev oförglömliga sagor och berättelser, men hon var inte bara en fantasifull sagoberättare utan också en engagerad debattör som brann för freden, miljön och barnens rättigheter. Rabén & Sjögren har sammanställt och gett ut – med anledning av att det i år är 100 år sedan Astrid Lindgren föddes – den här antologin. I den framträder en person med engagemang i och förståelse för samtidens viktiga frågor. Och en person som visste att hennes röst i debatten gjorde skillnad. Astrid Lindgren

Många namnkunniga personer ”nutidens opinionsbildare” medverkar med egna minnen och funderingar med anknytning till Astrid Lindgren: Bo Strömstedt, Caroline Krook, Stefan Edman, Gunnel Linde, Hugo Lagercrantz, Boris Pankin, Per Svensson och Karin Söder bl.a.

Medverkar gör också Chrisen Fernando, flickan som jag lärde känna som tvååring. Den begåvade flickan med järnviljan som blev min guddotter och vars familj jag var ombud för i samband med att den skulle avvisas efter tio år i landet. Flickan som kämpade så hårt för att få stanna i sitt älskade Sverige och som nu studerar till läkare utomlands efter att ha utvalts som enda EU-stipendiat för läkarstudier för några år sedan.

Chrisens kapitel i boken om Astrid som opinionsbildare heter Att hämta styrka ur Pippi och Astrid. Det slutar så här:

”Varje jul och varje påsk skickade jag en hälsning till Astrid och hon svarade alltid. Idag känner jag mig privilegierad som fått växa upp med hennes sagor och berättelser, hennes visor, hennes sagofigurer och haft förmånen och nöjet att få träffa henne flera gånger. Jag bär Astrid med mig i mitt hjärta och är tacksam för att hon har funnits.”

Jag hade också nöjet och förmånen att träffa Astrid Lindgren några gånger, tillsammans med Chrisen. Och att ha både brev- och telefonkontakt med henne under den svåra tiden då hotet om avvisning hände över Chrisen och hennes familj. Astrid lättade upp stämningen men var samtidigt djupt medkännande på ett osentimentalt men äkta sätt. Hennes stöd och hjälp betydde mycket för oss alla. Hon var minsann ingen liten lort!

Här finns information om den bok – Personliga meriter – som jag skrev om turerna när den ovanliga, tioåriga flickan Chrisen skulle avvisas efter ett helt liv i Sverige.

Jag fick flera  brev från Astrid Lindgren. Hon förmedlade alltid genuint intresse för och omtanke om andra och hennes starka känsla för vad som var ”rätt” gjorde att hon så starkt engagerade sig för Chrisen – och många andra barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: